« Terug naar de woordenlijst

Neoplasie

Gezwelvorming die goedaardig of kwaadaardig kan zijn.

Neoplasie verwijst naar een abnormale groei van cellen of weefsels in het lichaam, wat resulteert in de vorming van een neoplasma of tumor. Deze groei kan goedaardig (benigne) of kwaadaardig (maligne) zijn.

  • Goedaardige (benigne) neoplasieën zijn meestal gelokaliseerd en verspreiden zich niet naar andere delen van het lichaam. Ze kunnen echter nog steeds problemen veroorzaken, afhankelijk van hun locatie en grootte. Voorbeelden zijn wratten of fibromen.
  • Kwaadaardige (maligne) neoplasieën zijn kankers. Ze hebben de mogelijkheid om invasief te groeien en zich naar andere delen van het lichaam te verspreiden, een proces dat metastase wordt genoemd. Voorbeelden zijn borstkanker, longkanker en melanoom.

De exacte oorzaak van neoplasieën varieert en kan genetisch of omgevingsgerelateerd zijn, zoals blootstelling aan carcinogenen, langdurige ontsteking, of andere risicofactoren. Vroege detectie en behandeling van kwaadaardige neoplasieën kunnen de overlevingskansen van een patiënt aanzienlijk verbeteren.

« Terug naar de woordenlijst