« Terug naar de woordenlijst

Murray Llewellyn Barr (1908-1995)

Murray Llewellyn Barr, geboren op 20 juni 1908 in Belmont, Ontario, Canada, was een Canadese arts en wetenschapper. Hij is vooral bekend vanwege zijn ontdekking, samen met Ewart Bertram, van het Barr-lichaampje (geslachtschromatine), een belangrijke bijdrage aan de cytogenetica en de studie van geslachtschromosomen.

Barr behaalde zijn medische graad aan de Universiteit van West-Ontario in 1933. Hij begon zijn carrière als arts, maar zijn interesse verschoof al snel naar onderzoek in de neuroanatomie. Hij bracht het grootste deel van zijn professionele leven door aan de Universiteit van West-Ontario, waar hij onderzoek deed en les gaf.

De belangrijkste ontdekking van Barr vond plaats in de jaren 1940, toen hij en zijn afgestudeerde student Ewart George Bertram tijdens neurologisch onderzoek een donkergekleurde massa in de celkernen van vrouwelijke katten opmerkten . Deze massa, die later bekend werd als het Barr-lichaampje, bleek het uitgeschakelde X-chromosoom (X-inactivatie) in vrouwelijke cellen te zijn.

Deze ontdekking had een grote invloed op het begrip van genetische en chromosomale verschillen tussen geslachten en speelde een rol in de ontwikkeling van cytogenetische technieken voor geslachtsbepaling en het begrijpen van bepaalde geslachtsgebonden genetische aandoeningen.

Naast zijn wetenschappelijke bijdragen, stond Barr bekend om zijn toewijding aan onderwijs en onderzoek, en hij ontving meerdere onderscheidingen en erkenningen voor zijn werk. Murray Barr overleed op 4 mei 1995.

Ewart George Bertram

Ewart George Bertram was een afgestudeerde student en onderzoeksmedewerker van Murray Barr aan de University of Western Ontario in Canada. Hij speelde een cruciale rol in de ontdekking van het Barr-lichaampje.

Hoewel er beperkte informatie beschikbaar is over het persoonlijke leven en de volledige carrière van Bertram, is het bekend dat zijn samenwerking met Murray Barr in de jaren 1940 leidde tot de ontdekking van het Barr-lichaampje. Ondanks zijn belangrijke rol hierin, zijn verdere details over Bertram’s leven, carrière en latere bijdragen aan de wetenschap niet algemeen bekend of uitgebreid gedocumenteerd in de openbare wetenschappelijke literatuur. De nadruk ligt vaak meer op de bijdragen van Murray Barr, die een prominentere positie had in de wetenschappelijke gemeenschap.

« Terug naar de woordenlijst