« Terug naar de woordenlijst

Multicausaal

Veroorzaakt door meer factoren. Tegenovergestelde van monocausaal.

Multicausaal verwijst naar het concept dat een specifieke uitkomst, ziekte of fenomeen het resultaat is van meerdere oorzaken of factoren. In plaats van één enkele oorzaak die leidt tot een bepaalde uitkomst, spelen bij multicausaliteit verschillende factoren samen om tot die uitkomst te leiden.

Bijvoorbeeld, in de geneeskunde is het vaak het geval dat ziekten niet slechts één oorzaak hebben, maar het resultaat zijn van een combinatie van genetische, omgevings-, levensstijl- en andere factoren. Een hartziekte kan bijvoorbeeld worden beïnvloed door genetica, dieet, niveau van lichamelijke activiteit, blootstelling aan bepaalde chemicaliën en meer. Elk van deze factoren draagt op een bepaalde manier bij aan het risico en de uiteindelijke ontwikkeling van de ziekte, waardoor de ziekte multicausaal is.

Het begrijpen van multicausaliteit is essentieel in veel wetenschappelijke en medische disciplines, omdat het helpt bij het identificeren van alle mogelijke risicofactoren en het ontwikkelen van effectieve interventies en behandelingen.

« Terug naar de woordenlijst