« Terug naar de woordenlijst

Mucus

Slijm.

Mucus, ook wel slijm genoemd, is een dikke, glibberige vloeistof die wordt geproduceerd door slijmvliezen in het lichaam. Het speelt een belangrijke rol in het beschermen en hydrateren van de interne oppervlakken van het lichaam, zoals de luchtwegen, het spijsverteringsstelsel en het voortplantingssysteem.

In de luchtwegen helpt mucus ook bij het vangen van schadelijke deeltjes zoals bacteriën, virussen en stof, waardoor wordt voorkomen dat ze dieper het lichaam binnendringen. Ingeademde deeltjes en ziekteverwekkers worden vervolgens door het trilhaarepitheel naar de keel worden getransporteerd om te worden ingeslikt of uitgehoest. In de maag beschermt mucus de maagwand tegen de zure maaginhoud.

De vagina produceert natuurlijk slijm, dat helpt bij de smering en bescherming van het vaginale weefsel. Deze mucosale secretie varieert gedurende de menstruatiecyclus en kan door verschillende factoren, zoals hormonale veranderingen, seksuele opwinding en zwangerschap, worden beïnvloed. Bijvoorbeeld, rond de ovulatie kan de vaginale afscheiding helderder, rekbaarder en slijmeriger worden, wat helpt bij de beweging van sperma door de cervix. Het herkennen van veranderingen in de consistentie en hoeveelheid van deze mucosale secreties kan voor sommige vrouwen een methode zijn om hun vruchtbare periodes te identificeren.

« Terug naar de woordenlijst