« Terug naar de woordenlijst

Mucosa

Slijmvlies.

Mucosa, of slijmvlies, is een type weefsel dat de binnenoppervlakken van vele lichaamsholten bedekt, zoals de mond, neus, longen, maag en darmen.

In relatie tot de vagina verwijst “mucosa” (slijmvlies) naar de binnenste bekleding van de vaginawand. Het vaginale slijmvlies heeft verschillende kenmerken en functies:

  1. Bescherming: Het slijmvlies van de vagina helpt de diepere lagen van de vaginawand te beschermen tegen infecties en andere mogelijke schadelijke stoffen. Het produceert ook een natuurlijke smering, wat belangrijk is voor comfort en bescherming tijdens seksuele activiteit.
  2. Secretie: De vaginale mucosa produceert een slijmerige vloeistof, die helpt bij het handhaven van een vochtig milieu in de vagina. Deze vloeistof speelt ook een rol in de zuurgraad (pH-waarde) van de vagina, wat helpt bij het beschermen tegen bacteriële infecties.
  3. Elasticiteit: Het slijmvlies van de vagina is rekbaar, wat belangrijk is voor functies zoals geslachtsgemeenschap en bevalling. De hoge elasticiteit maakt het mogelijk voor de vagina om uit te rekken en vervolgens terug te keren naar zijn oorspronkelijke grootte.
  4. Menstruatie: Tijdens de menstruatiecyclus wordt het afgestoten endometrium (de bekleding van de baarmoeder) via de vagina uit het lichaam verwijderd. Het slijmvlies van de vagina speelt een rol bij het faciliteren van deze afgifte.
  5. Sensorische functies: Het vaginale slijmvlies bevat zenuwuiteinden, wat bijdraagt aan seksuele gevoeligheid en sensatie.

De gezondheid en functie van het vaginale slijmvlies kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals hormoonspiegels, leeftijd, infecties en medische behandelingen. Bijvoorbeeld, na de menopauze, als oestrogeenspiegels dalen, kan het vaginale slijmvlies dunner en droger worden, wat kan leiden tot symptomen zoals vaginale droogheid en jeuk, branderigheid en irritatie in de vagina.

« Terug naar de woordenlijst