« Terug naar de woordenlijst

Microchirurgische Epidydimale Sperma Aspiratie

Het onder algehele narcose afnemen van sperma uit de bijbal als geen sperma in het sperma wordt aangetroffen.

Microchirurgische Epidydimale Sperma Aspiratie

Microchirurgische Epidydimale Sperma Aspiratie (MESA) is een medische procedure die wordt uitgevoerd om sperma rechtstreeks uit de bijbal te halen. Deze methode wordt voornamelijk gebruikt als er geen sperma wordt aangetroffen in het ejaculaat van de man, een aandoening die bekendstaat als azoöspermie.

Procedure

De ingreep wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Een kleine incisie wordt gemaakt in de scrotum om toegang te krijgen tot de bijbal. Met behulp van microchirurgische technieken wordt vervolgens sperma rechtstreeks uit de bijbal geaspireerd (opgezogen). Het verkregen sperma kan vervolgens worden gebruikt voor vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF of ICSI.

Wanneer is het geschikt?

MESA wordt over het algemeen aanbevolen voor mannen met obstructieve azoöspermie, wat betekent dat er een blokkade is in de zaadleiders die het transport van sperma naar de penis verhindert. Het kan ook geschikt zijn voor mannen die niet in staat zijn om op natuurlijke wijze te ejaculeren.

Succeskansen

De slagingskans van MESA hangt af van meerdere factoren, waaronder de reden van azoöspermie en de algehele gezondheid van de man. Het is belangrijk om met een specialist te overleggen om een volledig beeld te krijgen van de verwachte succeskansen.

Bijwerkingen en risico’s

De procedure is over het algemeen veilig maar komt met de gebruikelijke risico’s die geassocieerd worden met chirurgische ingrepen, zoals infectie of bloeding. Daarnaast is er een risico op schade aan de bijbal of zaadleiders, hoewel dit zeldzaam is dankzij de precisie van de microchirurgische technieken.

MESA biedt voor bepaalde stellen de mogelijkheid om biologisch nageslacht te verwekken, ondanks vruchtbaarheidsbeperkingen bij de man. Het is raadzaam om met een vruchtbaarheidsspecialist te spreken voor het nemen van een geïnformeerde beslissing over deze en andere vruchtbaarheidsbehandelingen.

« Terug naar de woordenlijst