« Terug naar de woordenlijst

Metabolisme

De gezamenlijke chemische veranderingen die in een organisme plaatsvinden.

Metabolisme, ook wel stofwisseling genoemd, verwijst naar alle chemische processen die plaatsvinden binnen een levend organisme om het in leven te houden en te laten functioneren. Deze processen zijn essentieel voor de groei, het herstel van weefsels, het behoud van de lichaamstemperatuur en het verkrijgen van energie voor alle lichamelijke activiteiten.

Metabolisme kan worden onderverdeeld in twee categorieën:

  1. Anabolisme: Dit zijn de opbouwende processen waarbij eenvoudige moleculen worden omgezet in complexere moleculen. Voorbeelden zijn de synthese van eiwitten uit aminozuren en de opbouw van nucleïnezuren uit nucleotiden.
  2. Katabolisme: Dit zijn de afbrekende processen waarbij complexe moleculen worden afgebroken tot eenvoudigere moleculen, vaak met de vrijgave van energie. Een voorbeeld hiervan is de afbraak van glucose tijdens glycolyse en de citroenzuurcyclus om energie te produceren in de vorm van adenosinetrifosfaat (ATP).

De energie die wordt geproduceerd tijdens het katabolisme wordt vaak opgeslagen in de vorm van ATP en wordt gebruikt om de anabole en andere energie-requiring processen van de cel te ondersteunen. Het evenwicht tussen anabolisme en katabolisme zorgt ervoor dat het lichaam efficiënt functioneert en reageert op veranderingen in de omgeving.

« Terug naar de woordenlijst