« Terug naar de woordenlijst

Metaboliet

Stof die ontstaat uit een andere stof, meestal door een enzym.

Een metaboliet is een molecuul of verbinding die wordt gevormd tijdens het metabolisme, oftewel de stofwisseling. Metabolieten kunnen het resultaat zijn van zowel anabole (opbouwende) als katabole (afbrekende) processen in het lichaam.

Metabolieten kunnen verschillende functies hebben. Sommige zijn tussenproducten die verder worden gemetaboliseerd tot andere verbindingen, terwijl andere het eindproduct zijn van een metabool proces. Er zijn ook metabolieten die actief zijn en specifieke biologische functies hebben, terwijl andere gewoon afvalproducten zijn die door het lichaam moeten worden uitgescheiden.

In de context van geneesmiddelen en farmacologie verwijst de term “metaboliet” vaak naar de producten die ontstaan wanneer een geneesmiddel wordt afgebroken en gemetaboliseerd in het lichaam. Deze metabolieten kunnen actief zijn en therapeutische effecten hebben, of ze kunnen inactief zijn. Het begrijpen van de metabolieten van een geneesmiddel is essentieel om de werking, bijwerkingen en de wijze van uitscheiding van het geneesmiddel te begrijpen.

« Terug naar de woordenlijst