« Terug naar de woordenlijst

Menopauze

Overgangsjaren van de vrouw. Door hormonale veranderingen stopt de vruchtbare periode van de vrouw en zal zij ook niet meer menstrueren.

De menopauze is de periode waarin een vrouw de overgang maakt van vruchtbaarheid naar niet-vruchtbaarheid. Dit gebeurt wanneer de eierstokken stoppen met het produceren van eieren en er een daling is in de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron. Als gevolg hiervan stopt de menstruatie permanent.

Kenmerken van de menopauze zijn:

  1. Stopzetting van de menstruatie: Een van de duidelijkste tekenen van de menopauze is het stoppen van de menstruatie. Wanneer een vrouw gedurende 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie heeft gehad, wordt dit beschouwd als de officiële start van de menopauze.
  2. Opvliegers: Een plotseling gevoel van warmte dat zich over het lichaam kan verspreiden, vaak gevolgd door zweten.
  3. Nachtelijk zweten: Overmatig zweten tijdens de nacht.
  4. Vaginale droogheid: Door een afname van oestrogeen kan de vagina droger worden, wat kan leiden tot ongemak of pijn tijdens geslachtsgemeenschap.
  5. Stemmingswisselingen: Sommige vrouwen ervaren stemmingswisselingen, depressie of angst tijdens de menopauze.
  6. Slaapproblemen: Moeite met slapen of slapeloosheid kan ook voorkomen.

De menopauze treedt meestal op tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, maar kan ook eerder of later optreden. De periode vóór de menopauze, waarin de eerste symptomen kunnen optreden en de menstruatie onregelmatig kan worden, wordt perimenopauze genoemd. Na de menopauze bevindt een vrouw zich in de postmenopauze.

Hoewel de menopauze een natuurlijk proces is, kunnen de symptomen voor sommige vrouwen belastend zijn. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder hormoonvervangende therapie (HRT) of hormoonsuppletietherapie, die kunnen helpen de symptomen te verlichten.

« Terug naar de woordenlijst