« Terug naar de woordenlijst

Mastitis

Ontsteking van de borstklier.

Mastitis is een ontsteking van het borstweefsel die resulteert in borstpijn, zwelling, warmte en roodheid van de borst. Het kan ook koorts en koude rillingen veroorzaken. Mastitis kan worden veroorzaakt door een infectie of door een verstopt melkkanaal tijdens borstvoeding.

De meest voorkomende oorzaken van mastitis zijn:

  1. Bacteriële infectie: Bacteriën kunnen de borst binnendringen via een barst of scheur in de huid van de tepel of via een melkuitvoergang. Eenmaal binnenin de borst kunnen de bacteriën zich vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken.
  2. Verstopt melkkanaal: Als een melkkanaal in de borst verstopt raakt, kan melk zich ophopen achter de verstopping, wat leidt tot een ontsteking.

Mastitis komt het meest voor bij vrouwen die borstvoeding geven, vooral tijdens de eerste paar maanden na de bevalling. Het kan echter ook voorkomen bij vrouwen die geen borstvoeding geven en bij mannen.

Behandeling van mastitis kan bestaan uit pijnstillers, warme kompressen en het legen van de borst door borstvoeding of kolven. In geval van een bacteriële infectie kan een antibioticakuur nodig zijn. Als mastitis niet wordt behandeld, kan het leiden tot de vorming van een abces in de borst, wat chirurgische interventie kan vereisen.

« Terug naar de woordenlijst