« Terug naar de woordenlijst

Maclyn McCarty (1911-2005)

Maclyn McCarty was een Amerikaanse geneticus en een van de belangrijkste onderzoekers voor de 20e-eeuwse moleculaire biologie. Hij werd geboren op 9 juni 1911 in South Bend, Indiana, en is vooral bekend om zijn werk met Oswald Avery en Colin MacLeod, wat leidde tot de baanbrekende ontdekking dat DNA de substantie is die genetische informatie draagt.

McCarty behaalde zijn medische graad aan de Johns Hopkins University School of Medicine in 1933. Hij begon zijn carrière in de medische microbiologie en raakte geïnteresseerd in de chemische aard van bacteriële pneumonie.

In de vroege jaren 1940 sloot McCarty zich aan bij Oswald Avery en Colin MacLeod bij het Rockefeller Institute (nu Rockefeller University) in New York. Samen bestudeerden ze de transformatieve eigenschap van pneumokokkenbacteriën, zoals oorspronkelijk ontdekt door Fred Griffith in 1928. In 1944 publiceerden Avery, MacLeod en McCarty hun beroemde artikel waarin ze aantoonden dat het DNA van pneumokokkenbacteriën de genetische informatie bevat die nodig is om onschadelijke bacteriën te transformeren in ziekmakende.

Deze ontdekking speelde een belangrijke rol bij het bewijs dat DNA de moleculaire materiaal van erfelijkheid is. Dit bracht een fundamentele verschuiving teweeg in het begrip van genetica en biologie. Vóór deze ontdekking werd algemeen aangenomen dat eiwitten de dragers waren van genetische informatie.

McCarty’s verdere onderzoek richtte zich op de genetica en de biochemie van bacteriële capsules en de rol die ze spelen in infectie en immuniteit. Hij was ook een actieve bijdrage aan de wetenschappelijke gemeenschap en diende in verschillende redactionele en adviesfuncties.

Maclyn McCarty bleef tot 1973 actief in het laboratorium en bleef daarna een mentor en adviseur voor jonge wetenschappers. Hij schreef ook een autobiografie genaamd “The Transforming Principle: Discovering that Genes Are Made of DNA”. McCarty overleed op 2 januari 2005.

« Terug naar de woordenlijst