« Terug naar de woordenlijst

Kunstmatige Inseminatie Donorsperma

Bevruchting met sperma van een zaaddonor waarbij het zaad met een buisje wordt ingebracht in de baarmoedermond.

Kunstmatige Inseminatie Donorsperma

Kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID) is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij sperma van een donor in de baarmoedermond van de vrouw wordt ingebracht. Dit gebeurt doorgaans met behulp van een klein buisje.

Procedure

De procedure is relatief eenvoudig en wordt meestal uitgevoerd in een vruchtbaarheidskliniek. Het geteste en geselecteerde donorsperma wordt opgewarmd en vervolgens met een speciaal buisje in de baarmoedermond geplaatst. De timing is cruciaal en wordt meestal gesynchroniseerd met de natuurlijke ovulatiecyclus van de vrouw.

Donorselectie

De donor kan anoniem of bekend zijn. Als de inseminatie plaatsvindt in een ziekenhuis of een vruchtbaarheidskliniek, vindt in beide gevallen een uitgebreide screening plaats, inclusief medische tests en psychologische evaluatie, om de gezondheid en geschiktheid van de donor te garanderen.

Slagingskans

De slagingskans per cyclus varieert en is afhankelijk van diverse factoren zoals de leeftijd van de vrouw, de kwaliteit van het donorsperma en de algehele gezondheid van de vrouw.

Toepassingen

KID wordt vaak gebruikt door alleenstaande vrouwen, lesbische koppels of heteroseksuele koppels waarbij de man onvruchtbaar is. Het is een minder ingrijpende en minder dure optie dan andere vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF.

KID biedt een relatief eenvoudige en minder ingrijpende methode voor paren en individuen die met vruchtbaarheidsproblemen te maken hebben. Door de procedure te synchroniseren met de natuurlijke cyclus van de vrouw, probeert men de kansen op een succesvolle bevruchting te maximaliseren. Het is belangrijk om met een zorgverlener te overleggen om de meest geschikte behandeling voor uw situatie te bepalen.

« Terug naar de woordenlijst