« Terug naar de woordenlijst

John William Money (1921-2006)

John William Money (1921-2006) was een Nieuw-Zeelands-Amerikaanse psycholoog en seksuoloog, bekend om zijn werk op het gebied van menselijk seksueel gedrag en gender. Hij was hoogleraar aan de Johns Hopkins University en pleitte voor de chirurgische ‘normalisatie’ van de geslachtsdelen van intersekse kinderen, vanuit de overtuiging dat genderidentiteit in de eerste twee levensjaren kneedbaar is.

Money’s werk omvatte ongeveer 2.000 artikelen, boeken, hoofdstukken en recensies, en hij ontving circa 65 onderscheidingen en graden gedurende zijn carrière. In 1947 emigreerde hij naar de Verenigde Staten om te studeren aan de Universiteit van Pittsburgh en behaalde in 1952 zijn doctoraat aan Harvard University. Hij ontwikkelde verschillende theorieën gerelateerd aan genderidentiteit en genderrollen, introduceerde termen als ‘genderrol’ en ‘lovemap’, en populariseerde de term ‘parafilie’.

Money’s meest bekende en controversiële werk betrof de geslachtsverandering van David Reimer, een casus die uiteindelijk als fundamenteel gebrekkig werd gezien. Reimer werd geboren als jongen, maar na een mislukte besnijdenis stelde Money voor hem als meisje op te voeden. Deze casus had grote invloed op de medische en psychologische benadering van intersekse en transgender kwesties, maar werd ook sterk bekritiseerd.

Enkele van Money’s belangrijkste publicaties zijn “Hermaphroditism: An Inquiry into the Nature of a Human Paradox” (1952), “Sexual Signatures on Being a Man or a Woman” (1975), “Lovemaps: Clinical Concepts of Sexual/Erotic Health and Pathology, Paraphilia, and Gender Transposition in Childhood, Adolescence, and Maturity” (1986), en “Gendermaps: Social Constructionism, Feminism, and Sexosophical History” (1995). Money’s werk heeft een significante impact gehad op het begrip van gender en seksualiteit, hoewel sommige aspecten van zijn onderzoek en methoden controversieel en omstreden zijn.

« Terug naar de woordenlijst