« Terug naar de woordenlijst

Joe-Hin Tjio (1919-2001)

Joe-Hin Tjio was een cytogeneticus van Indonesische afkomst, vooral bekend om zijn werk in het bepalen van het correcte aantal menselijke chromosomen. Hij werd geboren op 2 november 1919 in Pekalongan, op Java, destijds deel van Nederlands-Indië (nu Indonesië).

Tjio’s belangrijkste bijdrage aan de wetenschap was de correcte vaststelling van het aantal menselijke chromosomen. Voor zijn werk werd algemeen aangenomen dat mensen 48 chromosomen hadden. Deze foutieve overtuiging werd mede in stand gehouden door de technische beperkingen van die tijd in het prepareren en observeren van chromosomen onder de microscoop.

In 1956, terwijl hij werkte in het Biomedical Institute in Lund, Zweden, gebruikte Tjio een nieuwe techniek om chromosomen te prepareren, wat hem in staat stelde om ze duidelijker te observeren. Door gebruik te maken van weefselcultuurtechnieken in combinatie met hypotonische oplossingen om cellen op te zwellen, kon hij de chromosomen duidelijker en gespreider zien. Dit stelde hem in staat om nauwkeurig te bepalen dat mensen in werkelijkheid 46 chromosomen hebben, een ontdekking die hij samen met Albert Levan publiceerde.

Deze ontdekking had verstrekkende gevolgen voor de genetica en de geneeskunde, omdat het de basis legde voor een nauwkeuriger begrip van menselijke genetica, chromosomale afwijkingen en erfelijke aandoeningen.

Gedurende zijn carrière werkte Tjio in verschillende landen, waaronder Zweden, Spanje en de Verenigde Staten. Hij was ook verbonden aan de National Institutes of Health in de VS. Joe-Hin Tjio overleed op 27 december 2001.

« Terug naar de woordenlijst