« Terug naar de woordenlijst

James Dewey Watson (1928)


James Dewey Watson, geboren op 6 april 1928 in Chicago, Illinois, is een Amerikaanse moleculair bioloog, geneticus en zoöloog. Hij is vooral bekend als een van de co-ontdekkers van de structuur van DNA in 1953, samen met Francis Crick. Deze ontdekking is een van de meest belangrijke wetenschappelijke prestaties van de 20e eeuw en vormde de basis voor het moderne veld van moleculaire genetica.

Watson behaalde zijn bachelorgraad in de zoölogie aan de University of Chicago en zijn Ph.D. aan de Indiana University, waar hij zich richtte op de studie van bacteriofagen, een type virus dat bacteriën infecteert. In 1951 ging hij naar het Cavendish Laboratory van de Universiteit van Cambridge in Engeland, waar hij samenwerkte met Francis Crick.

Watson en Crick, met bijdragen van Rosalind Franklin en Maurice Wilkins, ontrafelden de dubbele helixstructuur van DNA, wat hen in 1962 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde opleverde, gedeeld met Maurice Wilkins. De ontdekking van de structuur van DNA onthulde hoe genetische informatie wordt opgeslagen en gekopieerd in levende organismen, en legde de basis voor de moderne moleculaire biologie.

Na zijn werk aan DNA richtte Watson zich op onderzoek en onderwijs en kreeg hij bekendheid als directeur bij het Cold Spring Harbor Laboratory in New York, waar hij onderzoek deed naar kanker en genetica, en het Human Genome Project.

Watson heeft ook een aantal boeken geschreven, waaronder “The Double Helix” (1968), een persoonlijke verslag van de ontdekking van de structuur van DNA. Dit boek werd zowel beroemd om zijn openhartige beschrijving van de wetenschappelijke wereld als berucht om de controversiële weergave van de bijdragen van andere betrokkenwetenschappers, met name Rosalind Franklin.

In latere jaren kwam Watson onder vuur te liggen voor controversiële opmerkingen over ras, genetica en intelligentie. Deze opmerkingen hebben geleid tot kritiek vanuit de wetenschappelijke gemeenschap en het publiek, en hebben invloed gehad op zijn reputatie en professionele relaties.

« Terug naar de woordenlijst