« Terug naar de woordenlijst

Intra-Uteriene Inseminatie

Vruchtbaarheidsbehandeling waarbij zaadcellen direct in de baarmoedermond worden ingebracht.

Intra-uteriene inseminatie

Intra-uteriene inseminatie (IUI) is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij bewerkt sperma direct in de baarmoeder wordt ingebracht. Dit gebeurt met een dun katheter (slangetje). Het doel is om het aantal zaadcellen dat de eileider bereikt te vergroten, om zo de kans op bevruchting te verhogen.

Procedure

De IUI-procedure is relatief eenvoudig en kan meestal zonder verdoving worden uitgevoerd. Een vooraf bepaalde hoeveelheid bewerkt sperma wordt door middel van een katheter in de baarmoeder gebracht. Dit gebeurt meestal vlak voor of tijdens de ovulatie, om de kans op bevruchting te maximaliseren.

Wanneer is het geschikt?

IUI is met name geschikt voor paren waarbij de man een lage zaadkwaliteit heeft of er sprake is van onverklaarbare onvruchtbaarheid. Het kan ook worden ingezet bij vrouwen met ovulatieproblemen die met medicatie kunnen worden verholpen, of bij paren die om religieuze of sociale redenen IVF willen vermijden.

Succeskansen

De succeskans van IUI varieert, maar ligt over het algemeen lager dan bij In-vitrofertilisatie (IVF). Factoren zoals de leeftijd van de vrouw, de kwaliteit van het sperma en de algehele gezondheid kunnen de kans op succes beïnvloeden.

Bijwerkingen en risico’s

Intra-uteriene inseminatie is over het algemeen een veilige procedure met weinig bijwerkingen. Echter, zoals bij elke vruchtbaarheidsbehandeling, bestaat er een risico op complicaties, zoals infecties.

IUI biedt een minder invasief en vaak goedkoper alternatief voor IVF en kan een goede optie zijn afhankelijk van de specifieke oorzaken van onvruchtbaarheid. Het is belangrijk om in overleg met een specialist te bepalen welke behandeling het meest geschikt is in uw situatie.

« Terug naar de woordenlijst