« Terug naar de woordenlijst

In-vitro Maturatie

Vruchtbaarheidsbehandeling waarbij onrijpe eicellen uit de eierstokken worden weggenomen en vervolgens in een laboratorium tot rijping gebracht. Vanwege de lage slagingskans wordt deze methode in Nederland niet meer toegepast.

In-vitro Maturatie

In-vitro maturatie (IVM) is een vruchtbaarheidstechniek waarbij onrijpe eicellen uit de eierstokken worden verwijderd om ze vervolgens in een laboratoriumomgeving te laten rijpen. Na rijping worden deze eicellen bevrucht via in-vitrofertilisatie (IVF) en teruggeplaatst in de baarmoeder.

Technische aspecten

De procedure is vergelijkbaar met een reguliere IVF-behandeling, maar er zijn enkele verschillen:

  • Er is een kortere stimulatieperiode van de eierstokken nodig, of soms zelfs geen.
  • Er worden onrijpe eicellen geoogst, die in het laboratorium worden gerijpt.

Slagingskans

De slagingskans van IVM is doorgaans lager dan die van traditionele IVF. Dit is een van de redenen waarom de methode minder vaak wordt toegepast.

Toepassingen en beperkingen

IVM kan een optie zijn voor vrouwen die geen hormoonstimulatie kunnen of willen ondergaan. Desondanks wordt deze methode in Nederland niet meer veelvuldig toegepast vanwege de lage slagingspercentages en onzekerheden over de veiligheid en effectiviteit op de lange termijn.

Alternatieven

Er zijn andere geavanceerde vruchtbaarheidstechnieken beschikbaar, zoals intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI), die een hogere slagingskans hebben. Overleg met een vruchtbaarheidsspecialist kan helpen bij het kiezen van de meest geschikte methode.

« Terug naar de woordenlijst