« Terug naar de woordenlijst

(Pan)hypopituitarisme

Een tekort (hypo) aan één of meer hormonen van de hypofyse (glandula pituitaria) wordt hypopituitarisme genoemd. Een tekort aan alle hormonen van de hypofyse wordt panhypopituitarisme genoemd.

Hypopituitarisme

Hypopituitarisme is een aandoening waarbij de hypofyse, een klein klierorgaan aan de basis van de hersenen, onvoldoende één of meer van zijn hormonen produceert. De hypofyse is verantwoordelijk voor de productie en afgifte van verschillende hormonen die invloed hebben op diverse lichaamsfuncties, zoals groei, bloeddruk, reproductie en metabolisme.

Oorzaken van hypopituitarisme kunnen o.a. zijn: hoofdletsel, tumoren, bestraling van het hoofd, chirurgische ingrepen aan de hersenen, bepaalde ziekten en infecties, of bloedtoevoerproblemen naar de hypofyse.

Symptomen variëren afhankelijk van welk(e) hormoon/hormonen in verminderde hoeveelheid wordt/worden geproduceerd en kunnen omvatten: vermoeidheid, gewichtsverlies, afname van libido, onregelmatige of afwezige menstruatie bij vrouwen, impotentie bij mannen, koude-intolerantie, en meer.

De behandeling van hypopituitarisme is gericht op het vervangen van de ontbrekende hormonen door middel van medicatie en het behandelen van de onderliggende oorzaak van de aandoening.

Panhypopituitarisme

In het geval van panhypopituitarisme zijn de secreties van meerdere of alle hormonen die door de hypofyse worden geproduceerd verminderd of afwezig. Dit kan invloed hebben op meerdere lichaamsfuncties, waaronder groei, bloeddruk, reproductie, schildklierfunctie en waterhuishouding.

De oorzaken van panhypopituitarisme kunnen variëren en omvatten hersentumoren, bestraling van het hoofd, hoofdletsel, infecties, bloedingen, genetische aandoeningen en auto-immuunziekten.

De symptomen van panhypopituitarisme zijn afhankelijk van welke hormonen tekortschieten en kunnen variëren van vermoeidheid, spierzwakte en gewichtsverlies tot seksuele disfunctie, onregelmatige menstruatie, lage bloeddruk en andere.

Behandeling voor panhypopituitarisme is meestal levenslang en is gericht op hormoonvervangingstherapie om de niveaus van de ontbrekende hormonen te herstellen.

« Terug naar de woordenlijst