« Terug naar de woordenlijst

Gynaecoloog

Een gynaecoloog (vrouwenarts) behandelt aandoeningen van de vrouwelijke voortplantingsorganen, vruchtbaarheidsproblemen, ongewenst urineverlies bij de vrouw, overgangs- en osteoporoseproblemen en seksualiteit. Daarnaast begeleidt een gynaecoloog ook zwangerschappen en bevallingen.

Gynaecoloog

Een gynaecoloog is een medisch specialist die zich focust op het diagnostiseren en behandelen van aandoeningen gerelateerd aan de vrouwelijke voortplantingsorganen. Naast dit kerngebied, houdt de gynaecoloog zich ook bezig met andere aspecten van vrouwelijke gezondheid zoals vruchtbaarheid, incontinentie, overgangsproblemen en seksualiteit.

Aandachtsgebieden

De gynaecoloog heeft een breed scala aan aandachtsgebieden, waaronder:

  • Menstruatiestoornissen en endometriose
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Zwangerschap en bevalling
  • Incontinentie en bekkenbodemproblemen
  • Menopauze en osteoporose
  • Seksuele gezondheid

Diagnostische methoden

Om een diagnose te stellen, maakt de gynaecoloog gebruik van diverse onderzoekstechnieken zoals bloedtesten, echografie, MRI’s en laparoscopie. Afhankelijk van de situatie kan er ook een biopsie of weefselonderzoek nodig zijn.

Behandelmethoden

De behandeling kan variëren van medicamenteuze therapie voor aandoeningen zoals endometriose tot chirurgische ingrepen bij problemen zoals vleesbomen. Voor vruchtbaarheidsproblemen kunnen fertiliteitstechnieken zoals IVF worden ingezet. Incontinentie kan vaak worden aangepakt met gedragstherapie en/of chirurgie.

Begeleiding bij zwangerschap

Een belangrijk deel van het werk van een gynaecoloog is het begeleiden van zwangerschappen, zowel normale als risicovolle. Hierbij werkt de gynaecoloog vaak nauw samen met verloskundigen en neonatologen.

Samenwerking met andere specialisten

De gynaecoloog werkt vaak samen met andere medische professionals zoals urologen, endocrinologen en oncologen. Dit zorgt voor een holistische benadering van de gezondheid van de vrouwelijke voortplantingsorganen.

« Terug naar de woordenlijst