« Terug naar de woordenlijst

Geslachtschromatine

Het geslachtschromatine, ook bekend als het Barr-lichaampje, is een dicht, donkergekleurd gebied dat zichtbaar is in de celkernen van bepaalde lichaamscellen bij vrouwelijke zoogdieren, inclusief mensen. Het is genoemd naar de Canadese arts Murray Barr, die het in 1949 ontdekte. Het Barr-lichaampje vertegenwoordigt inactief X-chromosoom (Xinactivatie) en is een belangrijke indicator van het aantal X-chromosomen in een cel.

Vorming van Geslachtschromatine

Bij zoogdieren, waaronder mensen, kunnen in een cel twee of meer X-chromosomen voorkomen. In elke cel wordt echter slechts één van deze X-chromosomen functioneel gebruikt. Andere X-chromosomen worden grotendeels inactief en condenseren tot een Barr-lichaampje. Dit proces van inactivatie staat bekend als lyonisatie, genoemd naar Mary Lyon, de onderzoeker die het beschreef. Lyonisatie vindt plaats in de vroege embryonale ontwikkeling en is willekeurig: bij sommige cellen wordt het ene X-chromosoom inactief, terwijl bij andere cellen het andere X-chromosoom wordt inactief gemaakt.

Ontsnappende Genen

Bij de inactivatie van één of meer X-chromosomen, blijven sommige genen opde uitgeschakelde X-chromosomen actief. Dit verschijnsel staat bekend als “ontsnappende genen”; het kan invloed hebben op de fenotypische expressie en het optreden van X-gebonden aandoeningen.

  • X-gebonden aandoeningen: Aandoeningen zoals kleurenblindheid, hemofilie en Duchenne-spierdystrofie komen vaker voor bij personen met slechts één X-chromosoom. Een defect gen op het X-chromosoom zal daarom altijd tot expressie komen.
  • Auto-immuunziekten: Bij personen met meer dan één X-chromosoom, is een hogere prevalentie van bepaalde auto-immuunziekten, zoals lupus en multiple sclerose.
  • Hartaandoeningen: Mensen met slechts één X-chromosoom hebben een hoger risico op vroegtijdige hartziekten, wat deels te wijten kan zijn aan genetische factoren – ook hormonen en leefstijl kunnen een rol spelen.

Belang in de Genetica

Het Barr-lichaampje wordt gebruikt in genetische en medische studies om het geslacht van een individu te bepalen en om chromosomale variaties, zoals Turner-syndroom (45,X) en Klinefelter-syndroom (47,XXY), te diagnosticeren. Bij het Turner-syndroom is er bijvoorbeeld slechts één X-chromosoom en dus geen Barr-lichaampje aanwezig. Bij het Klinefelter-syndroom zijn er twee of meer X-chromosomen, wat leidt tot de aanwezigheid van één of meer Barr-lichaampjes.

Toepassingen

Het Barr-lichaampje is vooral belangrijk in de cytogenetica, waar het wordt gebruikt voor het diagnosticeren van bepaalde genetische aandoeningen. Het is ook nuttig in forensische wetenschappen voor geslachtsbepaling, hoewel moderne DNA-technieken nu vaker worden gebruikt.

Beperkingen

De aan- of afwezigheid van een Barr-lichaampje niet altijd een duidelijke indicatie geeft van de biologische of genetische sekse van een individu, met name bij intersekse condities of bepaalde chromosomale stoornissen.

Het geslachtschromatine speelt een belangrijke rol in het begrijpen van de genetische en chromosomale aspecten van sekse en helpt bij het herkennen van diverse variaties die verband houden met geslachtschromosomen.

« Terug naar de woordenlijst