« Terug naar de woordenlijst

Francis Harry Compton Crick (1916-2004)

Francis Crick, voluit Francis Harry Compton Crick, was een Britse moleculair bioloog, biofysicus en neuro-wetenschapper, die vooral bekend is vanwege zijn rol in het ontdekken van de structuur van het DNA-molecuul. Crick werd geboren op 8 juni 1916 in Northampton, Engeland.

Crick behaalde zijn Bachelor of Science in de natuurkunde aan het University College in Londen in 1937. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij als natuurkundige voor de Britse Admiraliteit, maar na de oorlog wendde hij zich tot de biologie, een veld dat hem meer interesseerde.

In 1949 begon Crick zijn werk aan het Cavendish Laboratory van de Universiteit van Cambridge. Het was daar, in samenwerking met James Watson, dat hij in 1953 de structuur van DNA ontdekte, een van de meest significante wetenschappelijke doorbraken van de 20e eeuw. Deze ontdekking onthulde dat DNA bestaat uit twee lange polynucleotide-strengen die om elkaar heen gewikkeld zijn in een dubbele helix, en dat de volgorde van de nucleotiden de genetische informatie draagt.

De ontdekking van Crick en Watson werd mogelijk gemaakt door de röntgendiffractiebeelden van DNA geproduceerd door Rosalind Franklin en Maurice Wilkins. In 1962 ontvingen Crick, Watson en Wilkins de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor hun ontdekkingen betreffende de moleculaire structuur van nucleïnezuren en de betekenis ervan voor informatieoverdracht in levende materie. De bijdrage van Rosalind Franklin werd pas na haar dood volledig erkend.

Naast zijn werk aan DNA, droeg Crick ook bij aan andere belangrijke ontdekkingen. Hij hielp bij het ontrafelen van het raadsel van hoe de volgorde van nucleotiden in DNA wordt vertaald in eiwitten, een proces bekend als de genetische code.

In zijn latere carrière richtte Crick zich op neurowetenschappen, in het bijzonder op het begrijpen van het bewustzijn. Hij verhuisde naar het Salk Institute for Biological Studies in La Jolla, Californië, waar hij tot aan zijn dood in 2004 werkte. Crick overleed op 28 juli 2004 in San Diego, Californië, op 88-jarige leeftijd. Zijn

« Terug naar de woordenlijst