« Terug naar de woordenlijst

Eufemisme

Stijlfiguur waarmee iets mooier, vriendelijker of minder onaangenaam wordt voorgesteld dan het in werkelijkheid is.

Een eufemisme is een stijlfiguur om iets dat als onaangenaam, ongemakkelijk of ongepast kan worden beschouwd in mildere bewoording te beschrijven. Het doel van een eufemisme is vaak om gevoeligheid te tonen, de hardheid van de realiteit te verzachten of om taboe-onderwerpen bespreekbaar te maken zonder te kwetsen of te choqueren.

Voorbeelden

  1. “Tussen twee banen” in plaats van “werkloos” – Dit wordt gebruikt om een positievere draai te geven aan het niet hebben van werk.
  2. “Heengaan” of “overlijden” in plaats van “sterven” – Deze termen worden gebruikt om op een zachtere manier over de dood te spreken.
  3. “Beperking” in plaats van “gehandicapt” – Dit wordt vaak gebruikt om respectvol over mensen met handicaps te praten.
  4. “Niet meer de jongste” in plaats van “oud” – Dit wordt gebruikt om respectvol over oudere mensen te praten zonder de nadruk te leggen op hun leeftijd.
  5. “Een zware roker” in plaats van “verslaafd aan sigaretten” – Dit wordt gebruikt om de ernst van de verslaving te verzachten.
  6. “Het glaasje te veel nemen” in plaats van “alcoholist zijn” – Een mildere manier om te praten over overmatig alcoholgebruik.
  7. “Volslank” in plaats van “overgewicht” – Dit wordt gebruikt om op een meer acceptabele manier te praten over iemands gewicht.

Synoniemen

Verzachtend, omfloerst , verhullend, diplomatiek, beschaafd, subtiel , voorzichtig , omslachtig, indirect, en tactvol.

« Terug naar de woordenlijst