« Terug naar de woordenlijst

Enzym

Een enzym is een eiwit dat een chemische reactie in gang zet (of versnelt) binnen of buiten een cel zonder dat het enzym zelf verandert.

Om de reactie in gang te zetten zal het enzym zich voor korte tijd met met de te beïnvloeden materie verbinden. Na de reactie keert het enzym weer terug naar de oorspronkelijke toestand.

Enzymen kunnen bestaan uit meerdere delen, bijvoorbeeld meerdere eiwitten. Daarnaast hebben ze vaak ook nog een co-enzym, een kleinere component zonder welke het enzym zijn functie niet kan vervullen. Dit kan bijvoorbeeld een metaal-ion zijn. Het co-enzym fungeert in een cel vaak als een soort van aan/uit schakelaar. Door de concentratie van het metaal-ion te variëren wordt de chemische reactie die het enzym faciliteert vertraagd of versneld.

Enzymen zijn onder andere nodig om hormonen om te zetten naar andere hormonen. Enzymen werken zeer specifiek, dwz. dat één enzym slechts één soort chemische omzetting in gang kan zetten of versnellen. Doordat er in het lichaam veel verschillende reacties plaatsvinden, is er ook een groot aantal soorten enzymen. In speeksel en darmsap komen enzymen voor die betrokken zijn bij de (spijs)vertering, bijvoorbeeld amylase dat suikers afbreekt en pepsine dat eiwitten afbreekt.

 

« Terug naar de woordenlijst