« Terug naar de woordenlijst

DEXA-scan

Een DEXA-scan is een botmineraaldichtheidstest die wordt gebruikt om osteoporose te diagnosticeren.

DEXA-scan

Een DEXA-scan, ook bekend als Dual Energy X-ray Absorption-scan (DEXA-scan), is een diagnostisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om de botmineraaldichtheid te meten en osteoporose op te sporen.

DEXA-scan (Dual Energy X-ray Absorption-scan):
Een DEXA-scan is een medische test die de dichtheid van botten meet door middel van röntgenstraling met twee verschillende energieniveaus. Dit maakt het mogelijk om de hoeveelheid calcium en andere mineralen in de botten nauwkeurig te evalueren. Hierdoor kan de arts de botgezondheid beoordelen en eventuele tekenen van osteoporose identificeren.

Doeltreffendheid:
DEXA wordt beschouwd als een van de meest effectieve methoden om de botdichtheid te meten. Het kan botafbraak met een opmerkelijke nauwkeurigheid van 2 tot 4 procent vaststellen, vooral in kritieke gebieden zoals de ruggengraat en de heupen. Deze scan biedt niet alleen inzicht in lokale botgezondheid, maar geeft ook een schatting van de botdichtheid in het hele lichaam.

T-score:

De resultaten van een DEXA-scan worden uitgedrukt als een T-score, die de botdichtheid van de patiënt vergelijkt met die van een gezonde jongvolwassene. Bij osteopenie ligt de T-score tussen -1 en -2,5. Een T-score lager dan -2,5 duidt op osteoporose.

Belang van DEXA:
Osteoporose is een aandoening waarbij de botdichtheid afneemt en de botten fragieler worden, wat het risico op fracturen verhoogt. Een vroege diagnose met behulp van een DEXA-scan helpt om tijdig preventieve maatregelen te nemen en de gezondheid van de botten te behouden. Het diagnosticeren van osteoporose is van groot belang, vooral voor mensen met een verhoogd risico op deze aandoening.

« Terug naar de woordenlijst