« Terug naar de woordenlijst

Kimberlé Crenshawr (1959)

Kimberlé Crenshaw is een Amerikaanse jurist en burgerrechtenadvocaat, geboren in 1959. Ze is vooral bekend vanwege het munten van de term “intersectionaliteit”, een concept dat ze in 1989 introduceerde. Intersectionaliteit is een analytisch kader dat laat zien hoe overlappende sociale identiteiten, zoals ras, geslacht, en klasse, kunnen leiden tot complexe vormen van discriminatie en vooroordelen.

Crenshaw studeerde aan Cornell University, Harvard Law School en de University of Wisconsin Law School. Haar werk richt zich voornamelijk op burgerrechten, zwarte feministische juridische theorie, en kritische rassentheorie. Als professor heeft ze lesgegeven aan de UCLA School of Law en Columbia Law School.

Haar werk in intersectionaliteit heeft een grote invloed gehad op de sociale wetenschappen en heeft belangrijk bijgedragen aan discussies over feminisme, antiracisme, en sociale rechtvaardigheid. Crenshaw heeft ook geschreven en gesproken over onderwerpen als identiteitspolitiek en geweld tegen vrouwen van kleur.

Als oprichter van het African American Policy Forum en het Center for Intersectionality and Social Policy Studies, blijft Crenshaw een invloedrijke stem in de strijd voor gelijkheid en sociale rechtvaardigheid.

« Terug naar de woordenlijst