« Terug naar de woordenlijst

Colin MacLeod (1909-1972)

Colin MacLeod was een Canadees-Amerikaanse geneticus en microbioloog, geboren in 1909 in Port Hastings, Nova Scotia, Canada. Hij is vooral bekend om zijn betrokkenheid bij het baanbrekende onderzoek dat aantoonde dat DNA de drager is van genetische informatie, een ontdekking die hij samen met Oswald Avery en Maclyn McCarty deed.

MacLeod behaalde zijn medische graad aan de McGill University in Montreal in 1932. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij zich aansloot bij het Rockefeller Institute for Medical Research (nu Rockefeller University) in New York City.

In de vroege jaren 1940 werkte MacLeod samen met Avery en McCarty aan onderzoek naar pneumokokkenbacteriën. Hun onderzoek bouwde voort op eerder werk van Fred Griffith en richtte zich op het begrijpen van de aard van de “transformatieve factor” die in staat was om onschadelijke bacteriën in virulente te veranderen. In 1944 publiceerden ze hun baanbrekende artikel, waarin ze aantoonden dat DNA, en niet eiwit, verantwoordelijk was voor deze genetische transformatie.

Het werk van MacLeod, Avery en McCarty hielp de wetenschappelijke gemeenschap overtuigen van het idee dat genetische informatie wordt opgeslagen in DNA.

Na zijn tijd bij het Rockefeller Institute was MacLeod actief in verschillende academische en onderzoeksrollen, waaronder als decaan van de medische faculteit van New York University. Hij bleef een invloedrijke figuur in de microbiologie en genetica tot aan zijn dood in 1972.

« Terug naar de woordenlijst