Cognitie
Cognitie verwijst naar de mentale acties of processen die betrokken zijn bij het verwerven van kennis en begrip. Deze processen omvatten denken, weten, onthouden, oordelen, en probleemoplossen. Deze zijn fundamenteel voor de menselijke ervaring en betreffen functies zoals perceptie, aandacht, de vorming van kennis, geheugen en werkgeheugen, oordeels- en besluitvorming, en taal. Cognitieve processen gebruiken bestaande kennis en genereren nieuwe kennis.
De betekenis van cognitie en cognitief variëren afhankelijk van de context waarin de woorden worden gebruikt. In psychologie en neurowetenschappen bijvoorbeeld, kan “cognitief” specifiek verwijzen naar processen die betrokken zijn bij het begrijpen en verwerken van informatie. In het onderwijs kan “cognitief” verwijzen naar alles wat te maken heeft met leren en kennisopbouw.
Cognitiewetenschap
Cognitiewetenschap is een interdisciplinaire studie van de geest en intelligentie. Het omvat psychologie, neurowetenschap, kunstmatige intelligentie, filosofie, taalkunde en antropologie, en onderzoekt hoe informatie wordt verwerkt door zowel mensen als machines. Onderzoeker in het domein van de kunstmatige intelligentie simuleren en bestuderen cognitieve processen om deze te worden modelleren in machines, Deze modellen worden gebruikt om problemen op te lossen of taken uit te voeren die traditioneel menselijke intelligentie vereisen.
« Terug naar de woordenlijst