« Terug naar de woordenlijst

Bruno Johannes Bruins (1963)

Bruno Johannes Bruins, geboren op 10 juli 1963 in Arnhem, Nederland, is een Nederlandse politicus, ambtenaar, zakenman, bedrijfsdirecteur en directeur van non-profitorganisaties. Hij is vooral bekend door zijn rol in de Nederlandse politiek, met name als lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

Opleiding en Vroege Carrière: Bruins studeerde aan de Universiteit van Groningen, waar hij een Bachelor in Openbaar Bestuur, een Bachelor in de Rechten, een Master in Openbaar Bestuur en een Master in de Rechten behaalde.

Politieke Carrière:

  1. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Bruins was staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 29 juni 2006 tot 22 februari 2007 in de Tweede en Derde Kabinet-Balkenende.
  2. Waarnemend Burgemeester van Leidschendam-Voorburg: Hij diende kort als waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg van 22 februari 2007 tot 1 november 2007.
  3. Minister voor Medische Zorg: Zijn meest opvallende rol was als minister voor Medische Zorg in het Derde Kabinet-Rutte van 26 oktober 2017 tot 19 maart 2020. Gedurende deze periode speelde hij een belangrijke rol in de beginfase van de Nederlandse regeringsrespons op de COVID-19-pandemie. Hij nam ontslag uit deze functie nadat hij tijdens een parlementair debat over de pandemie door uitputting was ingestort.

Carrière Buiten de Politiek: Naast zijn politieke carrière bekleedde Bruins ook belangrijke functies in het bedrijfsleven. Hij werkte als bedrijfsdirecteur voor Connexxion, een openbaarvervoerbedrijf, van 1 september 2008 tot 1 augustus 2011. Daarnaast was hij voorzitter van de Werknemersverzekeringsorganisatie van 1 januari 2012 tot 26 oktober 2017. In 2020 werd Bruins aangesteld als waarnemend directeur van HTM Personenvervoer.

Onderscheidingen: Bruno Bruins werd op 11 april 2007 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijdragen aan de Nederlandse samenleving en politiek​​​​​​​​​​​​​​.

« Terug naar de woordenlijst