« Terug naar de woordenlijst

Biopsie

Het wegnemen van een klein stukje weefsel.  Dit biopt wordt in een laboratorium onderzocht.;

Biopsie

Een biopsie is een medische procedure waarbij een klein stukje weefsel (biopt) wordt weggenomen voor verder onderzoek. Dit gebeurt meestal om de aard van een onbekende massa of laesie te bepalen, de ernst van een ziekte vast te stellen of om de effectiviteit van een behandeling te beoordelen.

Soorten biopsieën

Er zijn verschillende manieren om een biopsie uit te voeren, zoals:

  • Naald biopsie: Via een dunne naald wordt weefsel opgezogen, vaak onder echogeleiding.
  • Incisiebiopsie: Een klein stukje van een grotere afwijking wordt verwijderd.
  • Excisiebiopsie: De gehele afwijking wordt verwijderd.

Doel van het onderzoek

De voornaamste reden voor het uitvoeren van een biopsie is diagnostisch. Het verkregen weefsel wordt in een laboratorium microscopisch onderzocht om zo bijvoorbeeld de aan- of afwezigheid van kanker te bevestigen, of om meer te weten te komen over andere ziekten zoals infecties of ontstekingsziekten.

Voorbereiding en procedure

Afhankelijk van het type biopsie en de locatie van het weefsel dat onderzocht moet worden, kunnen verschillende soorten verdoving worden toegepast, variërend van lokale verdoving tot algehele narcose. Na het verkrijgen van het weefsel wordt dit gefixeerd en naar het laboratorium gestuurd voor verdere analyse.

Mogelijke bijwerkingen en complicaties

Net als bij elke medische procedure zijn er ook bij een biopsie risico’s. Deze kunnen variëren van infectie en bloeding tot allergische reacties op de gebruikte verdovingsmiddelen. Het is belangrijk om eventuele medicatie en medische geschiedenis vooraf te bespreken met de arts.

Een biopsie is een veelgebruikte en waardevolle methode om meer inzicht te krijgen in de aard en ernst van een medische aandoening. De resultaten kunnen belangrijk zijn voor het bepalen van de meest geschikte behandelingsstrategie.

« Terug naar de woordenlijst