« Terug naar de woordenlijst

Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723)

Antoni van Leeuwenhoek, vaak aangeduid als Antonie van Leeuwenhoek, was een Nederlandse wetenschapper en een pionier op het gebied van de microbiologie. Hij werd geboren op 24 oktober 1632 in Delft, Nederland, en is vooral bekend om zijn werk met microscopen en zijn bijdragen aan de ontdekking van de microscopische wereld.

Van Leeuwenhoek was van oorsprong geen opgeleid wetenschapper; hij was een handelaar en later een stadsambtenaar in Delft. Zijn interesse in microscopen ontstond waarschijnlijk door zijn werk met stoffen, waarbij hij een vergrootglas gebruikte om de kwaliteit van de stoffen te beoordelen. Geïnspireerd door dit werk, begon hij zijn eigen lenzen te slijpen en ontwikkelde hij microscopen die veel krachtiger waren dan de exemplaren die destijds beschikbaar waren.

Van Leeuwenhoek’s microscopen waren enkel-lensmicroscopen met een zeer sterke vergroting. Met deze microscopen was hij in staat om een tot dan toe onbekende wereld te verkennen. Hij ontdekte bacteriën, protozoën, sperma- en bloedcellen, spiervezels en de structuur van planten en insecten. Zijn ontdekking van ‘animalculen’, of micro-organismen, in druppels water en andere stoffen was een belangrijke doorbraak in de wetenschap.

Zijn werk bracht hem in contact met de Royal Society in Londen, waar hij een correspondent werd. Hij publiceerde verschillende brieven in de “Philosophical Transactions” van de Royal Society, waarin hij zijn observaties beschreef.

Antoni van Leeuwenhoek wordt vaak beschouwd als de vader van de microbiologie vanwege zijn pionierswerk in het gebruik van de microscoop en zijn ontdekkingen van microscopische levensvormen. Van Leeuwenhoek overleed op 26 augustus 1723 in zijn geboortestad Delft.

« Terug naar de woordenlijst