« Terug naar de woordenlijst

Anti-Müller-Hormoon

Het Anti-Müller-Hormoon (AMH) zorgt dat de buis van Müller zich bij XY-embryo’s niet kan ontwikkelen tot vrouwelijke inwendige geslachtsorganen.

Anti-Müller-Hormoon (AMH) is een eiwit dat een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van het mannelijke en vrouwelijke voortplantingssysteem tijdens de embryonale fase.

Bij mannelijke embryo’s zorgt AMH ervoor dat de Müllerse kanalen, die anders zouden uitgroeien tot de vrouwelijke voortplantingsorganen (zoals de eileiders, baarmoeder en binnenste gedeelte van de vagina), afbreken en verdwijnen. Hierdoor wordt de ontwikkeling van vrouwelijke voortplantingsorganen bij mannelijke embryo’s voorkomen.

Bij vrouwelijke embryo’s zijn de concentraties van AMH veel lager en worden de Müllerse kanalen niet geïnhibeerd, waardoor ze kunnen uitgroeien tot de vrouwelijke voortplantingsorganen.

Later in het leven kan de concentratie van AMH in het bloed van vrouwen worden gebruikt als een indicator voor de eierstokreserve, wat inzicht kan geven in de hoeveelheid eicellen die een vrouw nog heeft. Een lagere concentratie van AMH kan duiden op een verminderde eierstokreserve, wat nuttige informatie kan zijn voor vrouwen die overwegen om zwanger te worden of voor hen die te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen.

« Terug naar de woordenlijst