« Terug naar de woordenlijst

Androgyn

Een verouderde benaming voor wat nu non-binair wordt genoemd. 

Androgyn komt van het Grieks voor mannelijk-vrouwelijk. Androgynie kan op drie verschillende manieren worden omschrijven:

  • Zich androgyn voelen: Een persoon die zich niet mannelijk en niet vrouwelijk voelt, zich juist mannelijk èn vrouwelijk voelt of iemand die gevoelsmatig tussen beide seksen staat.
  • Androgyn zijn uit vrije wil: Een persoon die zich niet wenst te conformeren aan de tweedeling man-vrouw. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld een spirituele reden, wat tot ver in de oudheid terug gaat. Belangrijk hierbij is dat God als mannelijk en vrouwelijk gezien wordt en de complete mens dan ook alleen maar mannelijk én vrouwelijk is – androgyn dus. Androgynie kan hierdoor ook als een alternatieve levenswijze gezien worden.
  • Zich androgyn uiten: Een persoon die uiterlijke kenmerken vertoont van het andere geslacht, zonder daarbij volledig door het leven te gaan als iemand van het andere geslacht (zie transgender). Dit kan geuit worden doormiddel van zijn/haar kleding, make-up en/of gedrag. Soms komt het voor dat iemand een androgyn uiterlijk heeft, alleen als reactie op het heersende modebeeld of als rebelse houding. Ook veel muzikanten bedienen zich, in meer en mindere mate, van een androgyn uiterlijk. Bijvoorbeeld: David Bowie, Brian Molko van Placebo, Prince, Michael Jackson, Boy George van Culture Club en (in het extreme) de band Marilyn Manson. Ook is het een belangrijk onderdeel van het uiterlijk van Japanse J-rock bands.

 

Vaak hebben mensen kenmerken van al deze drie omschrijvingen.

Er bestaan veel onduidelijkheden en onjuistheden over androgynie. In de Van Dale bijvoorbeeld heeft men het over “vrouwelijke geslachtskenmerken bij een man” en wordt er ook verwezen naar het begrip hermafrodiet. Dit is onjuist. Men moet het ook niet verwarren met travestie, transgender, of transseksualiteit. Wel kunnen uiteraard mensen die tot één van deze drie groepen behoren, zich androgyn voelen. Vooral bij travestieten en transgenders is dit het geval.

Het woord androgyn is verouderd en vervangen door het begrip non-binair dat een sterkere relatie heeft met genderidentiteit en -expressie.

« Terug naar de woordenlijst