« Terug naar de woordenlijst

Amos Nathan Tversky (1937-1996)

Amos Nathan Tversky, geboren op 16 maart 1937 in Haifa, toen onder het Brits Mandaat van Palestina (nu Israël), was een toonaangevende Israëlische psycholoog. Hij is vooral bekend om zijn baanbrekende werk in de cognitieve psychologie en gedragseconomie, met name zijn bijdragen aan prospecttheorie en het begrip van heuristieken en vooroordelen.

Opleiding en Vroege Carrière: Tversky studeerde aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, waar hij in 1961 zijn bachelordiploma behaalde. Hij promoveerde in 1965 aan de Universiteit van Michigan. Tijdens zijn vroege jaren toonde hij al een duidelijke visie op onderzoek naar oordeelsvorming.

Militaire Dienst: Hij diende met onderscheiding in de Israëlische strijdkrachten als paratrooper en behaalde de rang van kapitein. Hij nam deel aan de Suezcrisis in 1956, het Zesdaagse Oorlog in 1967, en de Jom Kipoeroorlog in 1973.

Academische Carrière: Na zijn doctoraat doceerde Tversky aan de Hebreeuwse Universiteit en sloot zich in 1978 aan bij de faculteit van Stanford University, waar hij de rest van zijn carrière doorbracht.

Samenwerking met Daniel Kahneman: Zijn invloedrijkste werk was in samenwerking met Daniel Kahneman, een partnerschap dat eind jaren ’60 begon. Hun onderzoek richtte zich op vooroordelen en falen in rationaliteit die continu aanwezig zijn in menselijke besluitvorming.

Belangrijkste Bijdragen: Tversky’s bijdragen omvatten de grondslagen van meting, ankerheuristiek, beschikbaarheidsheuristiek, basisratiovalsheid, conjunctievalsheid, framing, gedragsfinanciering, clusteringillusie, verliesaversie, prospecttheorie, cumulatieve prospecttheorie, representativiteitsheuristiek, de Tversky-index, supporttheorie, contrastmodel en de kenmerkovereenkomstbenadering van gelijkenis.

Eerbetoon: In 1980 werd hij fellow van de American Academy of Arts and Sciences. In 1984 ontving hij de MacArthur Fellowship en in 1985 werd hij gekozen tot lid van de National Academy of Sciences. Postuum ontving hij de Grawemeyer Award voor Psychologie in 2003.

Persoonlijk Leven: In 1963 trouwde Tversky met de Amerikaanse psycholoog Barbara Gans. Ze hadden samen drie kinderen. Tversky overleed in 1996 aan een metastatische melanoom.

« Terug naar de woordenlijst