« Terug naar de woordenlijst

Alfred Kinsey (1894-1956)

Alfred Kinsey was een Amerikaanse bioloog en seksuoloog, geboren op 23 juni 1894 in Hoboken, New Jersey. Hij is vooral bekend vanwege zijn onderzoek naar menselijk seksueel gedrag, de oprichting van het Kinsey Institute for Research in Sex, Gender, and Reproduction en de publicatie van de ‘Kinsey reports’.

Kinsey begon zijn academische carrière als entomoloog met een specialisatie in de studie van galwespen. Hij was aanvankelijk verbonden aan de Universiteit van Indiana, waar hij later overstapte naar de studie van menselijke seksualiteit. Zijn interesse in seksueel gedrag werd gevoed door de beperkte beschikbaarheid van wetenschappelijke kennis op dit gebied.

In 1948 publiceerde Kinsey ‘Sexual Behavior in the Human Male’, gevolgd door ‘Sexual Behavior in the Human Female’ in 1953. Deze werken, vaak aangeduid als de Kinsey Reports, waren baanbrekend. Ze boden een van de eerste wetenschappelijk gefundeerde inzichten in het seksuele gedrag en de seksuele diversiteit van de Amerikaanse bevolking. De rapporten, gebaseerd op uitgebreide interviews, onthulden een breed scala aan seksuele praktijken en oriëntaties, die vaak afweken van de toenmalige sociale normen en opvattingen.

Ondanks dat Kinsey’s werk in de jaren 1950 controversieel waren, vooral vanwege de openhartige benadering van onderwerpen die destijds als taboe werden beschouwd, heeft zijn onderzoek aanzienlijk bijgedragen aan de seksuele revolutie en het begrip van menselijke seksualiteit in de tweede helft van de 20e eeuw.

Kinsey’s benadering van seksueel gedrag als een onderwerp van wetenschappelijk onderzoek hielp bij het verminderen van de stigma’s rond seksualiteit en bevorderde een meer open discussie over seksuele gezondheid en voorlichting. Alfred Kinsey overleed op 25 augustus 1956.

« Terug naar de woordenlijst