« Terug naar de woordenlijst

Albert Levan (1905-1998)

Albert Levan was een Zweedse botanicus en geneticus, geboren op 18 april 1905. Hij is vooral bekend door zijn werk in cytogenetica, met name door zijn bijdrage aan het vaststellen van het correcte aantal menselijke chromosomen.

Gedurende het grootste deel van zijn carrière werkte Levan aan het Lund University Hospital in Zweden. Zijn onderzoek richtte zich aanvankelijk op plantengenetica, maar later breidde hij zijn werk uit naar dierlijke en menselijke genetica.

De belangrijkste bijdrage van Levan was in 1956, toen hij samen met Joe-Hin Tjio, die aan hetzelfde instituut werkte, het correcte aantal menselijke chromosomen vaststelde. Tot die tijd werd algemeen aangenomen dat mensen 48 chromosomen hadden. Door het gebruik van verbeterde technieken voor het prepareren van cellen voor microscopische analyse, konden Levan en Tjio aantonen dat het werkelijke aantal chromosomen in menselijke cellen 46 is. Deze ontdekking was een cruciale stap voorwaarts in de menselijke genetica en had grote invloed op het onderzoek naar genetische aandoeningen en chromosomale afwijkingen.

Naast zijn werk in cytogenetica droeg Levan ook bij aan het begrip van de rol van chromosomen in celverdeling en de effecten van verschillende chemische stoffen op chromosomen.

Albert Levan’s bijdragen hielpen de basis te leggen voor moderne genetische studies en zijn werk wordt nog steeds als fundamenteel beschouwd in de cytogenetica. Hij overleed op 15 maart 1998.

« Terug naar de woordenlijst