DSD-diagnoses

DSD-diagnoses (Disorders/Differences of Sex Development) verwijzen naar een reeks medische condities waarbij de ontwikkeling van chromosomale, gonadale, of anatomische geslachtskenmerken atypisch is. Deze diagnoses omvatten diverse aandoeningen, zoals congenitale bijnierhyperplasie en androgeenongevoeligheidssyndroom. DSD’s kunnen variëren in presentatie en worden vaak vastgesteld bij geboorte of tijdens de puberteit. De term is bedoeld om een nauwkeurige, medisch gefundeerde classificatie te bieden, maar heeft tot discussie geleidt over de sociale en psychologische impact ervan.

Gonadale dysgenesie

Vorm van seksediversiteit bij personen met XY-chromosomen waarbij testes helemaal niet of nauwelijks zijn aangelegd. Bij gonadale dysgenesie kan een baarmoeder aanwezig zijn. In principe is het via eiceldonatie mogelijk een krijgen. XY gonadale dysgenesie staat ook bekend als het Syndroom van Swyer.

Gonadale dysgenesie2024-01-05T18:04:13+00:00

Vrouwelijk pseudo-hermafroditisme

Verouderde term voor de vormen van seksediversiteit waarbij het karyotype XX is en het fenotype (gedeeltelijk) mannelijk. Het woord vrouwelijk verwijst naar de XX-chromosomen. Het woord pseudo geeft aan dat geen sprake is van echt hermafroditisme maar dat er slechts één soort geslachtsklier aanwezig is.

Vrouwelijk pseudo-hermafroditisme2024-01-05T18:04:14+00:00

Monosomie

Situatie waarbij in (een deel) van de cellen een chromosoom niet gepaard voorkomt met een bijbehorend chromosoom. Het Syndroom van Turner is een voorbeeld van monosomie.

Monosomie2024-01-05T18:04:14+00:00

Pseudo-hermafroditisme

Verouderde verzamelnaam voor vormen van seksediversiteit waarbij de fysieke verschijningsvorm afwijkt van de inwendige geslachtsorganen en het karyotype. Bij vrouwen met XY-chromosomen werd gesproken over mannelijk pseudohermafroditisme. Bij mannen met XX-chromosomen werd gesproken van vrouwelijk pseudohermafroditisme.

Pseudo-hermafroditisme2024-01-05T18:04:14+00:00
Ga naar de bovenkant