Foto gemaakt op de intersekse-boot van NNID tijdens de Utrecht Canal Pride 2018. Op de voorplecht staat iemand met paarse vleugels te dansen en mensen op de boot zwaaien met vlaggen en protestborden (INTERSEKSE RECHTEN) naar toeschouwers op de kant.

  1. Verhaallijn: “Onder mijn broekje” is een kinderboek waarin Loek, een 3-jarige jongen, samen met zijn knuffel Nana de diversiteit van het menselijk lichaam ontdekt, zowel met als zonder kleding.
  2. Doelgroep en achtergrond: Het boek richt zich op kinderen van 3-4 jaar en is geïnspireerd door de ervaring van auteur Martina Engel, die moeite had haar zoon uitleg te geven over geslacht en de verschillen tussen mensen.
  3. Illustraties en boodschap: De illustraties van Lique Wels dragen bij aan het verhaal door te laten zien dat Loek zichzelf kan zijn in verschillende outfits, zoals een prinsessenjurk of ridderhelm, waardoor het boek een middel wordt om over sekse en gender te praten.
  4. Seksediversiteit: Het boek presenteert seksediversiteit als een normale variatie, vergelijkbaar met andere veelvoorkomende variaties, wat het een waardevolle tool maakt voor de emancipatie van kinderen zoals Loek.
  5. Educatieve waarde: “Onder mijn broekje” is een belangrijke bijdrage aan het educatief materiaal voor jonge kinderen, gericht op het bespreekbaar maken van sekse, gender en lichaamsdiversiteit op een leeftijdsgeschikte manier.



Samengevat met AI en gecontroleerd door een redacteur.

PUBLICATIE

Onder mijn broekje

Loek is een jongen van 3 jaar en Nana is zijn knuffel. In Onder mijn broekje (20 pagina’s) gaan ze samen op onderzoek uit hoe je er onder je broekje (in je blootje) uit kan zien. Ook ontdekken ze dat iedereen er anders uit ziet. Niet alleen in je blootje, maar ook met kleren aan.

Onder mijn broekje

Het verhaal van Loek en zijn knuffel Nana

Cover van het boekje Onder mijn broekje

Cover van het boekje Onder mijn broekje

Dit boekje is voor alle kinderen van 3-4 jaar met met een ‘frummel’. Het idee is ontstaan toen het zoontje van Martina zich bewust werd van zijn geslacht en hoe dat er dan uit ziet. Zij vond het moeilijk om hem op een voor zijn leeftijd geschikte manier uit te leggen wat het verschil is tussen hem en andere kinderen. De aansprekende illustraties van Lique Wels laten zien dat Loek ook met een prinsessenjurk een echte ridder kan zijn – of met een ridderhelm en zwaard een echte prinses. Zo geven tekst en illustraties goede handvatten om met een jong kind op een positieve manier en toegespitst op de eigen situatie over sekse en gender te praten.

Het boek is een heel goed voorbeeld van hoe seksediversiteit beschreven kan worden als een variatie die gelijkwaardig is aan andere, vaker voorkomende, variaties. Juist doordat de auteur er in geslaagd is weg te blijven van onderwerpen die volwassenen zo belangrijk vinden, is het boekje een belangrijke bijdrage aan de emancipatie van alle mensen als Loek, klein en groot.

Auteur: Martina Engel
Illustraties: Lique Wels
Formaat: PDF – 20 pagina’s – 4,1 MB

Geïnteresseerde kunnen een gedrukte versie van het boekje voor €3,50 (bestelkosten) aanvragen via boekaanvraag@gmail.com