HOOFDSTUK 165
Een Wettelijke Regulering voor alle kinderen, in alle situaties
Niet-noodzakelijke medische behandelingen waarvoor een kind zelf geen vrije en volledig geïnformeerde toestemming voor heeft gegeven zijn altijd een mensenrechtenschending, niet alleen bij intersekse kinderen.
Niemand anders behandelen
Of veel mensen zich intersekse noemen, of DSD, of iets anders, is voor het beschermen van mensenrechten niet relevant. Omdat het onwenselijk is groepen in de maatschappij anders te behandelen, behoort de Wettelijke Regulering voor het consent bij niet-noodzakelijke medische behandelingen te gelden voor alle kinderen die te jong zijn om zelf vrije en volledig geïnformeerde toestemming te geven voor zo’n behandeling.
De noodzaak om alle kinderen te beschermen, volgt o.a. uit artikel 19 van het Kinderrechtenverdrag:
Het kind heeft recht op bescherming tegen alle vormen van lichamelijke en geestelijke mishandeling en verwaarlozing zowel in het gezin als daarbuiten. De overheid neemt maatregelen ter preventie en signalering hiervan en zorgt voor opvang en behandeling.
Daarnaast kan voor de onderbouwing van deze noodzakelijkheid een beroep worden gedaan op internationale en transnationale verdragen waarin wordt gesproken over het recht op lichamelijke integriteit, het verbod op marteling, het recht op gezondheid, het recht op leven (zie hoofdstuk 147147: Er zijn goede redenen om nnmb’s wettelijk te reguleren.Het is een misvatting dat er geen specifieke reden is om nu tot regulering van nnmb’s te komen.).
Standpunt NNID
De Wettelijke Regulering moet voor alle kinderen en in alle situaties gelden
Wetgeving moet zo inclusief mogelijk zijn. Als een wet niet kan gelden voor alle kinderen in alle situaties, moet worden uitgegaan van het inclusieve begrip seksediversiteit.
Wat mensen zeggen
Nog geen citaat
He, wat jammer! Voor dit hoofdstuk hebben we geen passend citaat gevonden. We zoeken nog steeds deelnemers voor ons oral history-project Seksediversiteit in Nederland en Vlaanderen. Neem contact op met Miriam van der Have (info@nnid.nl) als je je verhaal wil delen. Misschien komt hier dan een citaat van jou te staan.[a]
— NNID – 2023