HOOFDSTUK 159
Zelfregulering via medische richtlijnen is voor nnmb’s bewezen ineffectief
Medische richtlijnen zijn een vorm van zelfregulering. In de praktijk blijft een groep gezondheidswerkers vasthouden aan hun ervaringen. Het resultaat is dat, zeker bij nnmb’s, richtlijnen bewezen ineffectief zijn.
.
Richtlijnen voorkomen geen nnmb’s
In 160160: Medische richtlijnen zijn na de Wettelijke Regulering nog steeds noodzakelijk.Het is een misvatting dat een medische richtlijn niet nodig is. wordt betoogd dat medische richtlijnen 1Tenzij anders aangegeven wordt in dit document richtlijn gebruikt als algemene aanduiding voor kwaliteitstandaarden, richtlijnen en zorgstandaarden. Zie pagina 216 onder Richtlijn voor de betekenis van kwaliteitstandaarden, richtlijnen en zorgstandaarden in een medische omgeving.noodzakelijk zijn. Hier zal dan ook niet het tegenovergestelde worden beweerd. Medische richtlijnen zijn een vorm van zelfregulering 2Zelfregulering wordt ook wel private regulering genoemd. Private regulering kan ook gelden voor anderen dan degenen die de regulering hebben opgesteld en is daarmee een breder begrip dan zelfregulering. Hier wordt het algemeen bekende begrip zelfregulering gebruikt als synoniem van private regulering. (dus zonder dat de verplichting voortvloeit uit wetgeving) die vaak werkt, maar vaak ook niet. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de vraag waarom dat vaak niet gebeurt en welke veranderingen nodig zijn om gezondheidswerkers zich aan hun eigen richtlijnen te laten houden. Daarvoor wordt ook gekeken naar zelfregulering in andere sectoren dan de gezondheidszorg.
De conclusie is dat enkel een medische richtlijn niet in staat zal zijn (vrijwel) alle nnmb’s te voorkomen en ook niet zal leiden tot vervolging van daders – iets wat wel noodzakelijk is. Die conclusie maakt, samen met de argumenten die eerder genoemd zijn in 157157: Zonder de Wettelijke Regulering schendt Nederland het internationaal recht.Het is een misvatting dat de Wettelijke Regulering optioneel is., duidelijk dat de Wettelijke Regulering, inclusief sancties, noodzakelijk is.
De ideale richtlijn (bestaat niet)
Zelfregulering lijkt op het eerste gezicht een zaak van afspraken die gemaakt worden tussen twee of meer organisaties/instanties: ‘Instantie X’ maakt afspraken met ‘Organisaties Y’. Als zelfregulering faalt, blijkt vrijwel nooit dat ‘Instantie X’ of ‘Organisaties Y’ als geheel falen. Dat komt doordat zelfregulering vooral afhankelijk is van personen binnen betrokken partijen. Het zijn individuen die de afspraken voor zelfregulering maken en het zijn individuen die zich niet aan die afspraken kunnen of willen houden.
Zelfregulatie 19Zelfregulatie is het vermogen om goede keuzes te maken uit de eigen gedragsmogelijkheden en deze gedragingen zelf of samen met anderen te realiseren, evalueren en verbeteren. Het woord wordt hier gebruikt om het verschil met zelfregulering duidelijk te maken: zelfregulering wordt hier gebruikt als een wijze van bestuur, zelfregulatie wordt hier gebruikt in de betekenis van de eigenschap van een persoon., van een persoon, houdt vaak een onaangenaam innerlijk conflict in dat gekenmerkt wordt door concurrerende wensen en onzekerheid; effectieve zelfregulatie vereist vaak dat het individu in staat is om de onmiddellijke situatie te overstijgen door rekening te houden met langetermijngevolgen en langetermijnimplicaties – als iemand besluit om de zelfcontrole ook maar even te laten verslappen, zal hij of zij meestal niet overwegen om de zelfcontrole weer te herstellen en dus kan een kortstondig afzien van zelfregulerende inspanningen leiden tot een ernstige, langdurige inzinking.[7].
Met andere woorden: als de afspraken niet gedragen worden door alle betrokkenen, is het voorspelbaar dat iemand de afspraken systematisch zal schenden. Net als bij de, toch breed gedragen, afspraak dat we allemaal voor een rood verkeerslicht stoppen, moeten er controles en sancties zijn om zelfregulering te laten slagen. En als een van de partijen zich geheel terugtrekt uit de zelfregulering, zoals Twitter in het voorbeeld van voetnoot 691 (pagina 185), is strikte wetgeving noodzakelijk. Dat geldt ook voor een eventuele zelfregulering van nnmb’s.
Zelfregulering zou kunnen 20Kunnen werken binnen de beperking die algemeen wordt gezien voor zelfregulering. werken als aan de volgende eisen wordt voldaan:
- voldoende transparantie wordt geboden,
- goed omschreven doelen en meetcriteria aanwezig zijn,
- verantwoordingsplicht en objectieve evaluatie aanwezig is, en
- toezicht door een objectieve, liefst mondiale, organisatie wordt uitgevoerd.[37]
De praktijk laat nu al zien dat dit een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet zal lukken. Het onderzoek van Nivel Genitale operaties bij kinderen met DSD jonger dan 12 jaar werd al bemoeilijkt door o.a. onduidelijkheid wat gemeten zou moeten worden, het ontbreken van betrouwbare gegevens, en de hoge lost to follow-up waardoor ook gezondheidswerkers geen inzicht hebben in de stand van zaken. Daarnaast zullen bij een ongewijzigde interpretatie van de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) ouders het recht blijven houden om via proxyconsent toestemming voor een nnmb te geven 7474: Alleen het kind zelf kan toestemming geven voor een geslachtsbevestigende behandeling.Het is een misvatting dat nnmb’s toegestaan zijn als de ouders toestemming geven.. Aangezien geen van de vier genoemde voorwaarden kunnen worden afgedwongen in een richtlijn, kan niet worden gesteld dat een richtlijn de Wettelijke Regulering overbodig maakt.
Conclusie
In het beste geval kan een richtlijn met een duidelijke paragraaf tegen nnmb’s er toe leiden dat minder nnmb’s worden uitgevoerd, terwijl de ernst van de mensenrechtenschending door nnmb’s zo ernstig is dat nagenoeg alle nnmb’s moeten worden uitgebannen en de paar resterende schendingen strikt moeten worden vervolgd (dit vereiste volgt uit 147147: Er zijn goede redenen om nnmb’s wettelijk te reguleren.Het is een misvatting dat er geen specifieke reden is om nu tot regulering van nnmb’s te komen.).
Wie zegt dat een richtlijn intersekse mensen wél zal beschermen tegen artsen die nnmb’s aanbieden terwijl al bekend is dat die belofte niet kan worden waargemaakt, houdt daders de hand boven het hoofd en laat slachtoffers in de kou staan.
Standpunt NNID
Zelfregulering van gezondheidswerkers via medische richtlijnen is voor nnmb’s bewezen ineffectief
Eerdere richtlijnen hebben niet kunnen voorkomen dat nog steeds nnmb’s worden uitgevoerd. Daarom is het na zeventig jaar experimenteren op basis van onbewezen behandelingen en onvoldoende onderzoek, hoog tijd voor de Wettelijke Regulering.
Een kwaliteitsstandaard is op zijn best een middel, niet een einddoel – een Kwaliteitsstandaard DSD zonder wettelijke regulering geslachtsbevestigende behandelingen intersekse personen, is als het installeren van een luidruchtiger claxon op een auto omdat de remmen niet meer te repareren zijn.
Wat mensen zeggen
Nog geen citaat
He, wat jammer! Voor dit hoofdstuk hebben we geen passend citaat gevonden. We zoeken nog steeds deelnemers voor ons oral history-project Seksediversiteit in Nederland en Vlaanderen. Neem contact op met Miriam van der Have (info@nnid.nl) als je je verhaal wil delen. Misschien komt hier dan een citaat van jou te staan.[a]
— NNID – 2023