MISVATTINGEN#153Meer dan alleen chirurgische ingrepen

 1. Breed Spectrum van Behandelingen: De wettelijke regulering van normaliserende medische behandelingen (nnmb’s) beperkt zich niet alleen tot chirurgische ingrepen. Ze omvat elke handeling door een gezondheidswerker die kan worden uitgesteld tot het kind zelf toestemming kan geven.
 2. Focus op Vrijheid van het Kind: De regulering benadrukt de vrijheid van kinderen om zelf over hun lichaam en toekomst te beslissen, in tegenstelling tot de vermeende vrijheid van ouders en artsen om over het kind te beschikken.
 3. Toepassing op Alle Niet-Noodzakelijke Medische Ingrepen: Nnmb’s betreffen alle niet-noodzakelijke medische ingrepen bij kinderen, niet alleen de traditionele intersekse-operaties.
 4. VN-Comité Tegen Foltering: De aanbevelingen van het VN-comité gaan verder dan alleen chirurgie, benadrukkend dat geen kind onderworpen mag worden aan niet-urgente medische of chirurgische procedures zonder geïnformeerde toestemming.
 5. Onafhankelijke Psychische Ondersteuning: De aanbevelingen onderstrepen het belang van onafhankelijke psychische ondersteuning, waarbij psychologische ondersteuning die een genderrol bevestigt, niet is toegestaan.


Samengevat met AI en gecontroleerd door een redacteur.

HOOFDSTUK 153

De Wettelijke regulering gaat over meer dan alleen chirurgische ingrepen

 

Veel mensen, ook intersekse mensen, denken bij nnmb’s aan snijdende gezondheidswerkers. Maar ‘normaliserende’ behandelingen zijn breder dan alleen chirurgie. Iedere handeling van een gezondheidswerker die uitgesteld kan worden tot een kind zelf toestemming kan geven, is een nnmb.

Vrijheid

De Wettelijke Regulering gaat over vrijheid. Niet over de vermeende vrijheid van ouders en artsen om vrijelijk over een kind te kunnen beschikken 7474: Alleen het kind zelf kan toestemming geven voor een geslachtsbevestigende behandeling.Het is een misvatting dat nnmb’s toegestaan zijn als de ouders toestemming geven., 134134: Ouders die proxy consent geven voor nnmb’s schenden straffeloos de rechten van hun kind.Het is een misvatting dat ouders toestemming kunnen geven voor uitstelbare medische behandelingen. maar om de vrijheid van kinderen om zelf te mogen beslissen over hun eigen lot, lichaam, en toekomst.

Daarom gaan nnmb’s over álle niet-noodzakelijke medische ingrepen bij alle kinderen en niet alleen over de klassieke intersekse-operaties.

Ook de aanbevelingen van het VN-comité tegen Foltering gaan duidelijk verder dan alleen chirurgische ingrepen en hebben het nadrukkelijk over ‘medische of chirurgische procedures’:

[…]ervoor te zorgen dat niemand tijdens zijn of haar kindertijd wordt onderworpen aan niet-urgente medische of chirurgische procedures die bedoeld zijn om het geslacht van het kind te bepalen zonder zijn of haar geïnformeerde toestemming. [1]

Daarnaast wordt in de aanbevelingen gesproken over onafhankelijke psychische ondersteuning, waaruit duidelijk blijkt dat psychologische ondersteuning die tot doel heeft een genderrol te bevestigen evenmin is toegestaan.

Standpunt NNID

Nnmb’s omvatten alle uitstelbare medische handelingen die zonder de vrije en volledig geïnformeerde toestemming bij intersekse kinderen worden uitgevoerd

 Alle handelingen van een gezondheidswerker die onderdeel zijn van een sekse- of genderbevestigende behandeling die uitgesteld kan worden tot het kind oud genoeg is om zelf vrije en volledig geïnformeerde toestemming te geven, zijn nnmb’s.

Wat mensen zeggen


 • Geobjectificeerd lichaam
  Ik merk dat ik soms toch het contact met mijn lichaam kwijt ben, omdat je gewoon zo, ja, dat is allemaal zo geobjectificeerd, dat hoort bijna niet eens meer bij mij. .[a]
  — Azra, 36jaar – 2023

 • Best veel doktersvingers
  Voor mij voelen seksuele activiteiten soms als iets medisch aan, omdat ik best (lacht), ja, sorry, weer over mijn directheid, maar best veel doktersvingers in me heb gehad. Dus soms voelt het wel medischer aan dan dat het zou moeten zijn, omdat ik die twee herinneringen heb, snap je?[b]
  — An, 18 jaar – 2023

 • Een soort seksueel aangerand, verkracht, door een arts
  En toen kwam gewoon echt iemand op me af, alles aftasten, ook inwendig. Maar dat vond ik toen zo heftig, toen ben ik helemaal. Dus bij een eerste afspraak gelijk, het was niet eens bij een gynaecoloog, die kwam dan gewoon in dat kamertje. Ik dacht echt: ik werd een soort seksueel aangerand, verkracht, door een arts. Dus dat heeft wel impact op me gehad. Dat merkte ik bij EMDR ook, dat ik dacht: dit is echt keihard over mijn grenzen heen gegaan. .[c]
  — Jip, 36 jaar – 2023

 

 1. Cense M, Marinus MA. Als seks(e) niet vanzelfsprekend is: Een levensloopperspectief op de relationele en seksuele ontwikkeling van jonge intersekse personen. Nijmegen/Utrecht: Rurtgers / Stichting NNID, 16 februari 2023 2023. Rapport Nr. NNID Onderzoek 2023-01. ISBN 9789493106062.

 2. Cense M, Marinus MA. Als seks(e) niet vanzelfsprekend is: Een levensloopperspectief op de relationele en seksuele ontwikkeling van jonge intersekse personen. Nijmegen/Utrecht: Rurtgers / Stichting NNID, 16 februari 2023 2023. Rapport Nr. NNID Onderzoek 2023-01. ISBN 9789493106062.

 3. Cense M, Marinus MA. Als seks(e) niet vanzelfsprekend is: Een levensloopperspectief op de relationele en seksuele ontwikkeling van jonge intersekse personen. Nijmegen/Utrecht: Rurtgers / Stichting NNID, 16 februari 2023 2023. Rapport Nr. NNID Onderzoek 2023-01. ISBN 9789493106062.

 

Letterlijk citaat mensenrechtenparadigma
Letterlijk citaat Medisch paradigma
Uitspraak/aanbeveling/citaat mensenrechten institutie of – authoriteit
Citaat van boek  of (peer-reviewed) artikel, niet aan één auteur toe te wijzen, ongeacht het paradigma

 1. Committee against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment. Concluding observations on the seventh periodic report of the Netherlands*. CAT/C/NLD/CO/7. United Nations, 18 december 2018.