HOOFDSTUK 123
Uitsluiting van trans personen leidt tot uitsluiting van intersekse personen
De anti-genderbeweging lijkt vaak niet te weten wat het verschil is tussen (trans)gender en (inter)sekse. Zelfs als het verschil wel bekend is, is de anti-genderbeweging zo verblind dat ook intersekse mensen worden aangevallen. Afgezien daarvan is het belangrijk dat de interseksegemeenschap de transgemeenschap steunt, al was het maar omdat sommige intersekse mensen ook trans zijn.
Het streven naar wet- en regelgeving die bedoeld is om transgender personen te discrimineren leidt vaak ook tot het schenden van de rechten van intersekse personen. Zo blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten door o.a. Human Rights Watch en interACT Advocats for Intersex Youth dat al in 24 staten wetgeving anti-transgender wetgeving in behandeling is of al is aangenomen die NNMB’s specifiek toestaan.1Zie de website van Human Rights Watch voor een actueel overzicht: https://www.hrw.org/feature/2022/10/26/mapping-the-intersex-exceptions
In sommige wetsvoorstellen wordt genderbevestigende behandeling gedefinieerd als onprofessioneel gedrag, waarvoor artsen uit hun beroep worden gezet of waarvoor strafrechtelijke sancties worden opgelegd aan artsen en ouders.
Veel van deze wetsvoorstellen bevatten een expliciete uitzondering voor procedures die worden uitgevoerd bij intersekse kinderen – in deze wetsvoorstellen meestal omschreven als kinderen met een medisch verifieerbare stoornis in de geslachtsontwikkeling of DSD. Deze uitzonderingen hebben tot doel ervoor te zorgen dat gezondheidswerkers die nnmb’s uitvoeren bij intersekse kinderen gevrijwaard blijven van vervolging.
Discriminatie van trans personen is ook discriminatie van intersekse personen
Sommige (radicale) feministen ontkennen dat mensen met XX-chromosomen een man kunnen zijn en mensen met XY-chromosomen een vrouw. Of zij stellen zogenaamd biologische eisen aan het vrouw-zijn, bijvoorbeeld dat een vrouw iemand met een baarmoeder is. Het doel is mensen die niet aan die definities van vrouw-zijn voldoen, uit te sluiten van omgevingen die specifiek voor vrouwen bedoeld zijn. Deze (radicaal) feministen worden vaak aangeduid met TERF’s (trans-exclusionary radical feminist) – een naam die door sommigen als scheldnaam en door anderen als geuzennaam wordt gezien. Die naam lijkt aan te geven dat alleen trans personen het slachtoffer zijn van deze radicaal feministen, maar negeert dat ook intersekse vrouwen door deze groep worden uitgesloten.2In haar boek The Whole Woman betoogde de Engelse feministe en auteur Germaine Greer dat intersekse vrouwen met het complete androgeen ongevoeligheidssyndroom (CAIS) mannen zijn.[1] Zowel de CAIS-gemeenschap als seksuoloog Milton Diamond hebben hierop gereageerd en werden in een tweede editie door Greer bespot. In 2016 kwam Greer min-of-meer op haar standpunt over intersekse terug en zei ze dat sekse meer variatie kent dan XX en XY:
https://www.theguardian.com/books/2016/apr/12/germaine-greer-tells-qa-her-trans-views-were-wrong-but-then-restates-them
Een minder directe, maar even effectieve, manier om intersekse uit te sluiten, is het koppelen van man-zijn of vrouw-zijn aan bepaalde lichaamsfuncties. Zo zei auteur J.K. Rowling op Twitter “‘People who menstruate.’ I’m sure there used to be a word for those people. Someone help me out. Wumben? Wimpund? Woomud?” https://twitter.com/jk_rowling/status/1269382518362509313
Instrumentaliseren van intersekse
Toch moet worden voorkomen dat intersekse en intersekse mensen gebruikt worden als argument waarom TERF’s ongelijk hebben. Het instrumentaliseren van intersekse is niet alleen ongepast naar intersekse personen toe, maar ook naar trans personen. Trans mannen en trans vrouwen bestaan immers ook als intersekse niet zou bestaan. Hun bestaan mág niet afhankelijk zijn van het bestaan van intersekse personen. Dus: trans vrouwen zijn vrouwen en trans mannen zijn mannen. Punt. Einde discussie.
Standpunt NNID
Uitsluiting van trans personen leidt tot uitsluiting van intersekse personen.
Discriminatie van transgender personen gaat vrijwel altijd gepaard met discriminatie van intersekse personen.
Wat mensen zeggen
Nog geen citaat
He, wat jammer! Voor dit hoofdstuk hebben we geen passend citaat gevonden. We zoeken nog steeds deelnemers voor ons oral history-project Seksediversiteit in Nederland en Vlaanderen. Neem contact op met Miriam van der Have (info@nnid.nl) als je je verhaal wil delen. Misschien komt hier dan een citaat van jou te staan.[a]
— NNID – 2023