HOOFDSTUK 116
Onrecht dat onzichtbaar is, is niet minder belangrijk dan het onrecht dat wel zichtbaar is
Natuurlijk moeten er meer intersekse personen zichtbaar worden, dat is het doel van de emancipatie. Toch is het een misvatting dat meer intersekse personen moeten deelnemen in de interseksegemeenschap voordat de interseksebelangenorganisaties mogen spreken.
De misvatting dat meer intersekse mensen zichtbaar zouden moeten zijn voordat de intersekseorganisaties recht van spreken hebben, bevat twee veronderstellingen:
- dat de interseksebelangenorganisaties geen mandaat hebben, en
- dat alleen een grote groep kan opkomen voor hun intersekserechten.
Mandaat
Door intersekse personen geleide interseksebelangenorganisaties vertegenwoordigen het onderwerp intersekse 1Zie 130130: De rechten van intersekse mensen worden in Nederland ernstig geschonden; dat is ook vastgesteld door tal van nationale, regionale, en internationale gremia.Het is een misvatting dat alleen activisten om maatregelen vragen. voor een beknopt overzicht hoe interseksebelangenorganisaties het onderwerp intersekse vertegenwoordigen. en niet individuele personen.2De stelling zou, met een knipoog, dus beter kunnen luiden ‘interseksebelangenorganisaties vertegenwoordigen geen enkel persoon’, want dat klopt – tot op zekere hoogte. Het gaat immers niet om individuele intersekse personen maar om de gemeenschap van intersekse personen.
De interseksebelangenorganisaties houden, ieder op hun eigen manier, contact met de ‘grassroots’ – mensen die zich individueel of via een organisatie inzetten voor intersekserechten. NNID onderhoudt dat contact via de Intersekse Denktank en toetst beleidsbeslissingen via focusgroepen. Het beleid van NNID wordt bepaald door de informatie uit de Intersekse Denktank en de informatie die van andere interseksebelangenorganisaties wordt ontvangen. Binnen Europa zijn deze organisaties verenigd in OII Europe. Ook NNID maakt deel uit van OII Europe.
OII Europe en daaraan verbonden lid-organisaties worden door o.a. de Verenigde Naties, de Raad van Europa, en de Europese Commissie gezien als een betrouwbare gesprekspartner. NNID vertegenwoordigt het onderwerp intersekse in Nederland bij de overheid, politieke partijen en maatschappelijke organisaties. Het mandaat hiervoor is afkomstig van de Intersekse Denktank en de internationale interseksegemeenschap.
Om de mensenrechtensituatie te verbeteren luisteren interseksebelangenorganisaties goed naar wat intersekse mensen willen veranderen en handelen daar ook naar.
Aantal mensen dat nodig is
Intersekserechten zijn mensenrechten. Het gaat om de vraag of de mensenrechten van intersekse personen gerespecteerd worden of niet. Omdat mensenrechten individuele rechten zijn, is de omvang van de groep waarvan de rechten worden geschonden niet relevant. Zelfs als de rechten van een enkele persoon worden geschonden, is het nodig om voor die rechten op te komen.
Dat één persoon genoeg is, wil niet zeggen dat er weinig intersekse mensen zijn. Door stigma, schaamte, en geheimhouding kiezen veel intersekse mensen ervoor om zichzelf niet als intersekse persoon bekend te maken – een situatie die vergelijkbaar is met de beginjaren van de emancipatie van homoseksuele personen en van trans personen. Nog geen twintig jaar geleden werd geschat dat slechts 0,018 procent van de mensen intersekse zou zijn[10], later werd op basis van medisch-wetenschappelijke publicaties aangetoond dat dit tenminste 0,5 procent moest zijn[7 , 8], en inmiddels is aangetoond dat 1,1 procent van de mensen geboren is met geslachtskenmerken die niet voldoen aan de gangbare definities van man en vrouw[6]. Steeds meer van deze mensen treden naar buiten en delen hun ervaringen in traditionele media (kranten, tijdschriften, televisie, documentaires) en nieuwe media (Facebook, Instagram, Tiktok, Youtube, enzovoort). (Zie ook 2121: Een coming-out als intersekse persoon is niet noodzakelijk.Het is een misvatting dat eerst maar eens meer intersekse mensen zichtbaar moeten zijn voordat…..)
Steun
Om het onderwerp intersekse op de agenda te zetten, voeren door intersekse personen geleide intersekseorganisaties wereldwijd overleg met internationale instanties en overheden. Standpunten van opponenten worden beargumenteerd weerlegd en inmiddels worden de standpunten van de internationale interseksegemeenschap 3Standpunten die onder andere vastgelegd zijn in de Public Statement by the Third International Intersex Forum (‘Verklaring van Malta’) [11] en die verder uitgewerkt zin in publicaties van intersekseorganisaties zoals OII Europe en NNID. over het recht van intersekse kinderen op lichamelijke integriteit en het recht op zelfbeschikking gesteund door tal van instanties en overheden, waaronder:
- VN-Hoge Commissaris voor de mensenrechten[12],
- VN-Comité tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing[2],
- VN-Comité voor Economische, Sociale en Culturele Rechten[3],
- VN-Comité voor de uitbanning van discriminatie van vrouwen[4],
- Europees Parlement[5],
- Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa[9],
- Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme [1],
- Tien in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partijen: VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, fractie Den Haan (oorspronkelijk 50Plus), Volt, en BIJ1 (zie ook voetnoot 314 op pagina 97),
- Ondertekenaars van de Nederlandse Intersekseverklaring: de gemeenten Utrecht, Amsterdam, Den Haag, en Nijmegen,
- de 90 organisaties en ruim 700 personen die het NNID-solidariteitstatement hebben getekend 4Zie https://www.seksediversiteit.nl/solidariteitstatement/ .
Standpunt NNID
Onrecht dat onzichtbaar is, is niet minder belangrijk dan het onrecht dat wel zichtbaar is
Veel intersekse mensen, zelfs mensen die actief zijn in de interseksegemeenschap, durven niet zelf naar buiten te treden. Daarom vertegenwoordigt NNID het onderwerp intersekse en doet dat in nauw overleg met de interseksegemeenschap. Dat onrecht verborgen blijft omdat intersekse mensen hun ervaringen niet durven te delen, maakt hun leed niet minder belangrijk.
Wat mensen zeggen
Intersekse mensen als drijvende kracht
Uit de Verklaring van Malta: “Wij bevestigen dat intersekse mensen echt zijn en dat we bestaan in alle regio’s en landen over de hele wereld. Daarom moeten intersekse mensen gesteund worden zodat zij de drijvende kracht kunnen zijn achter sociale, politieke en wetgevende veranderingen die hen aangaan.”[a]
— 30 Internationale intersekse organisaties – 2013