HOOFDSTUK 104
Gelijke behandeling, geen medische behandeling
Intersekse emancipatie richt zich op ervaringen, niet op lichamen. Het idee dat intersekse ‘geneesbaar’ is, is onjuist. De emancipatie van intersekse personen vereist sociale erkenning en maatschappelijke acceptatie. Dit vraagt een voortdurende strijd en inzet voor duurzame mensenrechten.
Als een zesde vingertje?
Intersekse emancipatie is gericht op de doorleefde ervaringen van intersekse personen, niet op hun lichamen. De gedachte dat intersekse ‘genezen’ kan worden is onjuist 9191: Intersekse kan niet en hoeft niet te worden genezen.Het is een misvatting dat intersekse kinderen genezen kunnen worden. – geen enkele medische behandeling maakt dat een intersekse persoon niet meer de doorleefde ervaring heeft van het geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve sociale constructies van man en vrouw (zie 11: Definitie van intersekse.Het is een misvatting dat onduidelijk is wat intersekse is. voor de definitie van intersekse).
Vragen of intersekse net zoiets is als een extra vinger is een andere manier om te zeggen dat intersekse een aandoening is die in het medische domein thuishoort. Gelukkig wordt homoseksualiteit niet meer als ziekte voorgesteld. En voor trans is dat proces volop gaande. Maar over intersekse durven sommige mensen nog steeds zonder enige schaamte te zeggen dat het een behandelbare ziekte is. Hoe trans en intersekse nog steeds als ziekte worden voorgesteld, en dus als maatschappelijk onaanvaardbaar, moet ook voor LHB mensen een teken zijn dat hun emancipatie nog niet voltooid is. Dat wat bereikt is, kan makkelijk ook weer worden ontnomen. Niemand achterlaten, het credo voor de UN Sustainable Development Goals, is noodzakelijk om onze gezamenlijke rechten veilig te stellen.
Dat intersekse wel degelijk een sociaal probleem is, wordt besproken in 105105: Intersekse mensen worden gepest, gediscrimineerd, en buitengesloten.Het is een misvatting dat intersekse mensen niet gepest, gediscrimineerd, buitengesloten, en aangevallen worden.: intersekse personen zijn vaak het slachtoffer van geweld en discriminatie.
Standpunt NNID
Intersekse mensen vragen gelijke behandeling, geen medische behandeling
Intersekse is niet te genezen en is ook geen ziekte. Als intersekse al een probleem is, dan is het een sociaal probleem: het probleem dat de maatschappij een groep mensen uitsluit door een normatieve definitie van man en vrouw te hanteren. Tegelijk is het een juridisch probleem omdat die uitsluiting resulteert in ernstige schending van de grondrechten van deze mensen.
Wat mensen zeggen
Sluitingsprobleem
Volgens De Gier moet je hypospadie zien als een “sluitingsprobleem”, net als een hazenlip.[a]
— Robert de Gier, kinderuroloog – 2023
Helemaal niet als je broertje
Dan denk je als kind: ze gaan bij mij de urine-uitgang hetzelfde maken als bij mijn broertje, dus ik kan gewoon normaal gaan plassen. Na een paar weken wordt het verband weggehaald en besef jij je dat je helemaal niet als je broertje bent gemaakt. […]Het was wel een opluchting dat het niet meer onderin uit een gat kwam, maar door de operatie waren er wel enkele lekkages in het traject naar boven toe. Daardoor kon ik dus nog steeds niet normaal plassen en moest ik alsnog op het toilet zitten..[b]
— Geert de Vocht – 2023
Enige functie van clitoris is seksueel genot
In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gespleten gehemelte, heeft de anatomie van de genitaliën op zich geen invloed op de functie, aangezien een clitoris, ongeacht de grootte, in staat is tot bloedstuwing, aangename zintuiglijke input in het centrale zenuwstelsel en orgasme. We zijn ons niet bewust van enige andere functie van de clitoris dan seksueel genot.[c]
— Vijf Engelse gezondheidswerkers – 2023