HOOFDSTUK 76
Nnmb’s brengen geen zelfvertrouwen maar vernietigen het juist
Zou veel zelfvertrouwen nodig zijn om zonder nnmb een gelukkig mens te worden? Onderzoek laat zien dat het eerder omgekeerd is: veel mensen hebben na een nnmb aanzienlijke psychische problemen.
Dat niet-opereren alleen kan als je veel zelfvertrouwen hebt is een van de vreemdste misvattingen die er bestaan. Al was het maar omdat je niet weet hoe het zelfvertrouwen zich gaat ontwikkelen (en de keuze voor een nnmb dan voor de hand lijkt te liggen).
Een variant op de misvatting is dat niet-opereren heel speciale ouders vraagt. Veel hulpverleners zijn van mening dat de beslissing om niet te opereren unieke opvoedingsvaardigheden vereist die slechts weinig ouders bezitten; om deze reden beschouwden verschillende van hen chirurgie als een levensvatbare ‘oplossing’[5].
Beide versies van de misvatting hebben met elkaar gemeen dat erkend wordt dat de maatschappij een probleem veroorzaakt door (nog) niet om te kunnen gaan met intersekse, terwijl tegelijk wordt gesteld dat het kind verantwoordelijk is voor de oplossing: een operatie die niet nodig is en een erkende mensenrechtenschending is.
Maar als de maatschappij zich misdraagt, moet de maatschappij veranderen, niet het kind. Dát durven aan te pakken vereist zelfvertrouwen en moed, niet het ‘anders’ zijn (zie ook 22: De visie op intersekse verandert, net als intersekse personen zelf ook veranderen.Het is een misvatting dat intersekse mensen niet veranderen als gevolg van de paradigmaverschuiving.).
Daarnaast is het de vraag of zelfvertrouwen en superouders exclusief nodig zijn voor interseke mensen. Er bestaat ook veel lichamelijke diversiteit onder niet-intersekse mensen. Een relatief groot aantal mensen1Dit is een aanname die gebaseerd is op het grote aantal privéklinieken voor cosmetische chirurgie. in die groep zal op volwassen leeftijd2Mensen moeten minimaal 18 jaar zijn voor ze een cosmetische ingreep zonder medische noodzaak mogen laten doen. Dit staat in de richtlijnen opgesteld door de beroepsorganisaties voor cosmetisch artsen en plastisch chirurgen. Artsen die werken in de cosmetische sector moeten zich hieraan houden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet hierop toe. Een cosmetische operatie op jongere leeftijd is wel mogelijk wanneer iemand psychisch lijdt door een uiterlijk probleem en een terugkerende wens heeft om dit te laten corrigeren. LINK cosmetische operaties ondergaan[3 , 4 , 11 , 14 , 18 , 19]. Toch kunnen verreweg de meeste van die mensen voor de door hen gewenste ingreep een normaal leven leiden. Blijkbaar valt het wel mee met de vereiste hoeveelheid zelfvertrouwen.
Verder kunnen ‘normaliserende’ behandelingen geen wonderen verrichten[12] – van dichtbij (bijvoorbeeld als het kind zich in de spiegel bekijkt, met anderen vergelijkt, of bij seksualiteit) blijft intersekse na een ‘normaliserende’ behandeling zichtbaar en merkbaar. Zelfs bij de meest perfecte behandeling blijft het kind zich anders voelen (zie ook 6060: Geslachtsbevestigende operaties resulteren niet in ‘normale’ genitaliën.Het is een misvatting dat operaties ‘normale’ genitaliën opleveren.).
Het is een niet-onderzochte aanname van gezondheidswerkers dat kinderen zonder ‘normaliserende’ behandeling ongelukkig zijn – als ze dat zijn, kan het goed komen doordat ze verteld is door gezondheidswerkers en ouders dat ze ongelukkig behoren te zijn (zie ook bijlage DD: Het niet-gepubliceerde proefschrift van John Money uit 1952 toont aan dat 'normaliserende' behandelingen niet nodig zijn.Het is een misvatting dat de psycholoog John Money ooit heeft aangetoond dat nnmb's noodzakelijk zijn. over het werk van John Money en 101101: Door het grote aantal vertekeningen is tevredenheidsonderzoek wetenschappelijk zeer zwak, zo niet onmogelijk.Het is een misvatting dat intersekse kinderen (of volwassenen) kunnen aangeven of hun vroege ‘normaliserende’ behandeling goed was. over ‘adaptive preference’).
Als laatste argument moet worden gezegd dat mensen kleren dragen en genitaliën dus zelden zichtbaar zijn – met of zonder nnmb’s is van ‘anders zijn’ geen sprake. Het zijn de sociale gevolgen en de medische aandacht waardoor een kind zich ‘anders’ gaat voelen[1 , 7 , 15 , 16 , 17 , 20 , 21].
Het enige wat vaststaat over de combinatie van intersekse en zelfvertrouwen, is dat medische aandacht, in het bijzonder nnmb ‘s, intersekse personen geen zelfvertrouwen geven en dat openheid juist wel goed is voor de mentale gezondheid:
- Chirurgie bedreigt seksualiteit: Veel intersekse mensen die een chirurgische behandeling hebben ondergaan hebben problemen met hun seksualiteit. [2 , 6 , 13]
- Veel psychische klachten: Onderzoek onder intersekse mensen die onder behandeling zijn bij artsen toont een verontrustend psychische klachten, inclusief denken aan zelfdoding en pogingen tot zelfdoding (zie ook hoofdstuk 2323: De doorleefde ervaring van intersekse mensen bestrijkt hun hele leven, niet alleen hun kindertijd.Het is een misvatting dat intersekse alleen over heel jonge kinderen gaat.). 3In het dsd-LIFE onderzoek werden psychiatrische stoornissen gemeld bij 54,2% van de personen met DSD (tegen 10,6% in de controlegroep) en pogingen tot zelfdoding bij 6,8% van de personen met DSD (tegen 1,8% in de controlegroep)[8]. In Amerikaans onderzoek gaf bijna een derde van de deelnemers aan wel eens een poging tot zelfdoding te hebben ondernomen[22].
- Overschatting artsen: Ruim de helft van de artsen waarderen het resultaat van de operaties hoger dan de intersekse personen zelf. [9]
- Openheid helpt: Openheid over intersekse is geassocieerd met een betere mentale gezondheid bij intersekse personen. [10]
- Geen kenmerk van intersekse: Psychische problemen zijn geen kenmerk van intersekse, maar misschien wel van de medische aandacht voor intersekse (zie 6565: Intersekse resulteert uit zichzelf niet in psychische problemen.Het is een misvatting dat intersekse psychische problemen tot gevolg heeft. en bijlage DD: Het niet-gepubliceerde proefschrift van John Money uit 1952 toont aan dat 'normaliserende' behandelingen niet nodig zijn.Het is een misvatting dat de psycholoog John Money ooit heeft aangetoond dat nnmb's noodzakelijk zijn.).
Standpunt NNID
Nnmb’s geven niemand superkrachten, het taboe op intersekse kan wel krachten ontnemen
Als, nadrukkelijk als, het waar zou zijn dat het veel zelfvertrouwen vereist om jezelf te kunnen zijn, moet de maatschappij veranderen, niet de intersekse persoon. Door het ontbreken van acceptatie van intersekse is de maatschappij verantwoordelijk voor het taboe dat op intersekse rust. Het doorbreken van dat taboe het vraagt veel moed van intersekse mensen, niet intersekse zelf. Vaak als intersekse al lang is geaccepteerd door de intersekse persoon, is het door het taboe onmogelijk jezelf te kunnen zijn (zie ook 22: De visie op intersekse verandert, net als intersekse personen zelf ook veranderen.Het is een misvatting dat intersekse mensen niet veranderen als gevolg van de paradigmaverschuiving.).
.
Wat mensen zeggen
Negatieve lichaamsbeleving
Een negatieve lichaamsbeleving was geassocieerd met een hoger BMI, geslachtshormoongebruik, maar ook met lagere seksuele tevredenheid, minder openheid over de conditie, en meer angst- en somberheidsklachten. De laatste twee factoren voorspelden ook een lager zelfvertrouwen.[a]
— Tim van der Grift – 2017
Toen vielen ze zowat flauw
En toen ze zo stonden te overleggen hebben we wel gezegd: ‘Maar hier gaat helemaal niet geopereerd worden’,[…]. En toen vielen ze zowat flauw en zeiden ze: ‘O, daar gaan we het zo wel over hebben, want dat kan echt niet, hoor.’ En [naam arts] is natuurlijk ook, dat was toen in [naam stad] ook dat hij zei dat kinderen psychisch natuurlijk heel erg moeite hebben als ze niet geopereerd worden, dat je denkt van: hoe verzin je het, man? Ja, dat is echt gewoon omdat je dat zelf zo wilt zien, dat je dit gaat roepen.[b]
— Moeder van een kind met een XY-DSD – 2020
Ik heb mij soms zo vernederd gevoeld
Ik heb grote bewondering voor de bondscoach en mijn trainster. Zij hebben mij altijd gewaardeerd om wíe ik ben, niet om wát ik ben. En dat heb ik wel heel anders meegemaakt, zeker bij artsen. Ik heb me soms zó vernederd gevoeld. Daarom heb ik nu ook weinig zelfvertrouwen – hoewel je dat niet zou zeggen – en ben ik erg wantrouwend, ook om mijn verhaal te vertellen. Dan maar onder mijn meisjesnaam.[c]
— Corry de Vos – 2004
Een positief zelfbeeld vol zelfvertrouwen
Door mijn ervaringen te delen, hoop ik andere gezinnen te kunnen ondersteunen om je unieke kind te laten opgroeien tot een volwassene met een positief zelfbeeld vol zelfvertrouwen. Dat je net als elk ander mens alle kansen hebt en krijgt om gelukkig en positief in het leven te kunnen staan.[d]
— Janneke (13 jaar) – 2020
Met elk vriendelijk berichtje groeide mijn zelfvertrouwen
Mijn oudere zus Shari kwam toen met het idee om iedereen te informeren via Facebook. Zij schreef het bericht voor me omdat het me zelf niet lukte. Toen ik op ‘verzend’ had geklikt bonkte mijn hart in mijn keel. Gespannen keken we naar het scherm: wat zouden de reacties zijn? Het werd een regen van hartjes en complimenten. Mensen noemden me dapper en moedig. Met elk vriendelijk berichtje groeide mijn zelfver-trouwen en voelde ik me een stukje beter. Het was zo’n goede beslissing om mijn verhaal op die manier naar buiten te brengen![e]
— Kiana (19 jaar) – 2020