HOOFDSTUK 70
Ouders zijn niet de patiënt (maar hebben wel hulp nodig)
Te vaak worden nnmb’s uitgevoerd omdat gezondheidswerkers de ouders willen helpen. Maar moet dat ten koste van het kind gaan? Een pleidooi voor hulp aan ouders.
“Hoewel we de autonomie van de patiënt moeten omarmen, hebben kinderurologen van nature moeite met het concept van het marginaliseren van ouders.[5]”. Dit zeggen zes kinderurologen in een redactioneel artikel waarin ze zich verzetten tegen het mensenrechtenparadigma en wetgeving die nnmb’s reguleert. Maar wie is nu eigenlijk de patiënt, het kind of de ouders? En worden de ouders wel gemarginaliseerd als hun kind beschermd wordt tegen onnodige medische behandelingen?
Als een intersekse kind al medische problemen heeft, dan is het kind de patiënt, niet de ouders. Het kind mag niet instrumenteel zijn aan de hulp die ouders nodig hebben als zij moeilijk kunnen aanvaarden dat ze een intersekse kind hebben. Toch gebeurt het vaak dat artsen juist de zorgen van ouders presenteren als een reden om de lichamelijke integriteit te schenden door een nnmb uit te voeren[6 , 14 , 17 , 19 , 20 , 21 , 22 , 23 , 25 , 26 , 29 , 32]. Als dit al niet strafbaar behoort te zijn, dan is er toch zeker sprake van niet-gepaste zorg.1Niet-gepaste zorg is zorg die geen toegevoegde waarde voor de patiënt heeft en daardoor onnodig de patiënt belast, risico’s oplevert en geld kost en daardoor de kwaliteit van zorg in gevaar kan brengen. Dat intersekse kinderen nnmb’s nodig zouden hebben is geen regel – het is hooguit een strategie of een suggestie naar de ouders – in beide gevallen iets dat niet effectief is gebleken. In 7474: Alleen het kind zelf kan toestemming geven voor een geslachtsbevestigende behandeling.Het is een misvatting dat nnmb’s toegestaan zijn als de ouders toestemming geven. wordt uitgelegd dat de situatie van de ouders een belangrijke reden is waarom ouders geen toestemming voor een nnmb kunnen geven, en waarom gezondheidswerkers een verzoek voor het uitvoeren van een nnmb moeten negeren.
Psychische druk door onzekerheid
Door onzekerheid2Alice Dreger beschrijft dat die onzekerheid niet alleen bij ouders van intersekse kinderen voorkomt in haar publicatie What to Expect when You Have the Child You Weren’t Expecting. [11] kunnen ouders onder grote psychische druk staan[4 , 8 , 11 , 13 , 18 , 27]. Zij zullen door de emotie van die onzekerheid al snel kiezen voor een onnodig ingrijpende behandeling.3Het op basis van emotie kiezen voor een zo spoedig mogelijke onnodig ingrijpende behandeling is ook aangetoond bij prostaatkanker [9]. Ook bij prostaatkanker lijkt de voorlichting (en voorkeur) van de arts van doorslaggevend belang voor de uiteindelijke beslissing [33]. De meeste vrouwen die een contralaterale profylactische mastectomie (‘gezonde’ borstverwijdering – naast borstoperatie van borst met kanker) ondergaan, hebben geen duidelijke klinische indicaties voor het ondergaan van de ingreep – angst en vrees staan een optimale besluitvorming zeker in de weg [24]. De voorkeur voor (tweezijdige) borstamputatie, ondanks het feit dat chirurgen een gelijkwaardige overleving met een borstsparende behandeling bespraken, wordt bij patiënten met borstkanker vaak ingegeven door de wens ‘de controle te behouden’ en zo hun angst te bestrijden – de angst leidde tot een overschatting van het risico op terugkeer van de ziekte [7]. Artsen hebben dan de neiging parents-centered care te bieden in plaats van infant-centered care[4 , 26 , 28]. Ouders ontvangen daardoor niet-eenduidige informatie over chirurgie: hoewel artsen aangeven dat nnmb’s controversieel zijn, presenteren ze de operatie ook als gunstig[28]. Het gevolg is dat ouders geen of onvoldoende psychologisch en ethisch geïnformeerde begeleiding krijgen voordat zij toestemming geven voor een genitale operatie [1].
Hulp voor ouders
Dat ouders niet de patiënt zijn, wil niet zeggen dat zij geen hulp nodig hebben, integendeel[4 , 30 , 31]. Hun problemen zijn vergelijkbaar met die van (andere) ouders met geslachtsteleurstelling4Geslachtsteleurstelling, is het gevoel van teleurstelling bij vaders of moeders over het geslacht van het (ongeboren) kind. De Engelstalige term is gender disappointment (gender omdat bij sex disappointment mogelijk aan iets anders wordt gedacht). LINK – ook daarbij wordt niet het kind maar de teleurgestelde ouder behandeld[16]. Maar die hulp krijgen ouders van intersekse kinderen niet altijd: onderzoek in Duitsland liet zien dat ruim 40 procent van de ouders psychologische ondersteuning wilde hebben, maar dat slechts de helft die hulp ook kreeg[2]. Als ouders mentaal lijden is doorverwijzing naar een andere arts/psycholoog noodzakelijk – uit ethisch oogpunt kan een arts of psycholoog niet de ouders én het kind van dienst zijn.5Twee psychologen van DSD-teams uit Nederland en België beschrijven dit als volgt: “Als het kind wordt geboren met een atypisch genitaal is het soms voor de verloskundige of arts niet zeker of de baby een jongen of meisje is. Voor veel ouders is dit een traumatische ervaring. Veel ouders ervaren een atypisch genitaal als gênant, zijn angstig voor wat het kind en henzelf te wachten staat en voelen zich schuldig dat zij het kind met deze aandoening ter wereld hebben gebracht. Dit kan ouders belemmeren om zich helemaal over te geven aan de liefde voor hun kind en kan het hechtingsproces in gevaar brengen.” [10] Het achterwege blijven van hulp voor de ouders, kan negatieve gevolgen hebben voor het kind: volgens volwassen intersekse personen, is het niet de medische gesteldheid of het sociale stigma dat psychische problemen veroorzaakt, maar de projectie van het stigma op hen door hun ouders en artsen[15]. Het wordt steeds duidelijker dat het trauma dat zo wordt veroorzaakt, levenslang gevolgen kan hebben voor het kind[3 , 12].
Standpunt NNID
Een kind mag niet worden gebruikt voor de behandeling van de problemen van de ouders
Ouders kunnen veel zorgen hebben waardoor de begeleiding van een arts of psycholoog noodzakelijk is. De zorgen mogen niet als argument gelden voor de behandeling van hun kind. Daarom moeten ouders en kind onafhankelijk van elkaar behandeld worden.
.
Wat mensen zeggen
Systematisch bewijs voor deze overtuiging ontbreekt
Over het algemeen wordt gedacht dat chirurgie om cosmetische redenen in het eerste levensjaar het verdriet van de ouders verlicht en de band tussen het kind en de ouders verbetert; systematisch bewijs voor deze overtuiging ontbreek.[a/b]
— Chicago Consensus Statement – 2006
Hebben wij dan goed gedaan?
Kortmann herinnert zich een Syrisch koppel dat een ‘XY-meisje’ kreeg met een ambigu genitaal, van wie de artsen het geslacht niet konden bepalen. ‘Ze durfden haar daarom niet aan opa en oma of de crèche mee te geven. Kijk, wij worden opgeleid om goed te doen, maar als wij niet ingrijpen en een kind groeit op zonder dat het aan de maatschappij mee mag doen, hebben wij dan goed gedaan?.[c]
— Barbara Kortmann, kinderuroloog – 2023
Ja, jullie zullen het wel moeten weten
[Mijn ouders] zeiden, ‘wij zaten steeds in een kamertje tegenover drie of vier artsen, geleerde mensen, en dus wij dachten altijd, ja, jullie zullen het wel moeten weten’. En daar hebben zij naar geluisterd.[d]
— Marleen Hendrickx – 2023
Het was zo’n raar stilzwijgen eromheen
Die ouders wisten meer dan wij, maar die vertelden het ook niet. Het was zo’n raar stilzwijgen eromheen. Voor de dagelijkse verzorging werd er helemaal niks uitgelegd, er werd alleen gezegd: ‘Heb het er maar niet over, want dit is iets tussen de ouders en de dokter.’ […] Eigenlijk was het gewoon één groot stilzwijgen en één groot mysterie. Dat heb ik mezelf echt altijd afgevraagd, zo lang als ik een verpleegkundige was: wat zou er nou van geworden zijn?[e]
— Peggy Adema, verpleegkundige – 2023