MISVATTINGEN#38Geslachtshormonen

  • Geslachtshormonen bij beide geslachten: Zowel mannen als vrouwen produceren androgenen (zoals testosteron) en oestrogenen (zoals estradiol), De twee soorten worden vaak ten onrechte als strikt mannelijke of vrouwelijke hormonen beschouwd.
  • Ontwikkeling van geslachtskenmerken: De ontwikkeling van geslachtskenmerken hangt af van de hoeveelheid van deze hormonen en de gevoeligheid van het lichaam ervoor, niet enkel van de aanwezigheid van het hormoon zelf.
  • Tijdgebonden invloed van testosteron: Tijdens de achtste week van de zwangerschap zorgt een toename in testosteron voor de ontwikkeling van mannelijke kenmerken in het embryo. Zonder deze toename ontwikkelt het embryo zich in vrouwelijke richting.
  • Belang van juiste timing en verhoudingen: De juiste timing en verhoudingen van geslachtshormonen zijn cruciaal voor de geslachtsontwikkeling.
  • Veranderende hormoonverhoudingen bij ouderen: Bij ouderen verandert de hormoonverhouding, waardoor bejaarde mannen en vrouwen vaak meer op elkaar gaan lijken.


Samengevat met AI en gecontroleerd door een redacteur.

HOOFDSTUK 38

Geslachtshormonen zijn niet geslachtspecifiek

Testosteron wordt geassocieerd met mannelijk, maar toch wordt het ook door vrouwen aangemaakt. Omgekeerd wordt estradiol ook door mannen aangemaakt.

Er zijn twee groepen hormonen die zelfs in de medische literatuur vaak worden verbonden met het geslacht. Androgenen (o.a. testosteron) worden mannelijke geslachthormonen genoemd en oestrogenen (o.a. estradiol) heten vrouwelijke geslachtshormonen te zijn. Dat ze geslachtshormonen worden genoemd, komt doordat deze hormonen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van geslachtskenmerken. Toch komen deze hormonen bij mannen én vrouwen voor. Het is de hoeveelheid hormoon en de gevoeligheid van het lichaam voor deze hormonen die bepaalt of een lichaam zich in mannelijke richting of in vrouwelijke richting ontwikkelt.

Daarnaast is de rol van deze hormonen, specifiek testosteron, ook nog eens heel tijdafhankelijke: precies op het juiste moment, de achtste week van de zwangerschap, zorgt een ‘stoot’ testosteron ervoor dat het embryo zich tot een jongetje ontwikkeld – is het testosteron op dat moment niet, dan ontwikkelt het embryo zich tot een meisje.

Al met gaat het bij geslachtschromosomen over de juiste timing en de juiste verhoudingen. Later in het leven is die verhouding niet meer zo duidelijke gedefinieerd – dat is de reden waarom bejaarde mannen en bejaarde vrouwen vaak op elkaar gaan lijken.

Standpunt NNID

Geslachtshormonen zijn niet geslachtsbepalend

Intersekse vrouwen uitsluiten van topsport omdat hun van nature aanwezige testosteronniveau hoger is dan een bepaalde waarde is discriminerend en past niet binnen het idee van topsport waarbinnen per definitie alleen kan worden gewonnen door personen met lichaamskenmerken die extreem zijn in vergelijking met de gemiddelde mens. Intersekse mensen hebben het recht zelf te bepalen welke hormoonbalans voor hen het best passend is.

Wat mensen zeggen


  • KOP
    Citaal.[a]
    — Eva, 24 jaar – 2023
Letterlijk citaat mensenrechtenparadigma
Letterlijk citaat Medisch paradigma
Uitspraak/aanbeveling/citaat mensenrechten institutie of – authoriteit
Citaat van boek  of (peer-reviewed) artikel, niet aan één auteur toe te wijzen,
ongeacht het paradigma