Artikelen voor gevorderden

De artikelen op seksediversiteit.nl worden grofweg verdeeld in twee groepen: voor beginners en gevorderden. De informatie voor gevorderden is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties die genoemd worden in het literatuuroverzicht aan het einde van het artikel. Er wordt meer basiskennis verondersteld en de tekst is moeilijker leesbaar door langere zinnen en het gebruik van vaktermen die niet altijd worden uitgelegd.

De informatie is bedoeld voor professionals die  de opgedane kennis binnen hun vakgebied kunnen toepassen, maar kan ook interessant zijn voor niet-professionals die het onderwerp seksediversiteit beter willen begrijpen.

Op dit moment zijn onderstaande artikelen beschikbaar:

 

aanbevolen artikelen aanbevolen artikelen  aanbevolen artikelen aanbevolen artikelen  aanbevolen artikelen aanbevolen artikelen

 • Beschermd: 15 misverstanden over intersekse

  Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is.

 • Mensen met een mondkapje zitten in een park op een bank anderhalvemeter van elkaar.

  COVID-19 en intersekse

  Nu de overheid een tijdschema heeft gegeven voor het opheffen van de intelligente lockdown van Nederland, vraagt NNID extra aandacht voor de bescherming van intersekse mensen.

 • Is [naam beroemdheid] intersekse?

  Is [naam beroemdheid] intersekse? Op het internet wordt veel geschreven over welke beroemdheid wel of geen intersekse persoon is. Verwacht hier geen bevestiging of ontkenning van die roddels. Het moet mogelijk zijn om te vertellen over intersekse zonder dat je bang hoeft te zijn voor de consequenties. Maar het moet ook geen verplichting zijn.

 • Beleid maken voor seksediversiteit

  Hoe kun je seksediversiteit en intersekse in beleid opnemen? En op welke gronden doe je dat dan? Vaak wordt gedacht dat het beëindigen van de non-consensuele, zonder problemen uit te stellen operaties bij kinderen het enige is waar intersekse organisaties aan werken. Maar in werkelijkheid behoren seksediversiteit en intersekse zichtbaar te zijn in tal van beleidsterreinen.

 • Intersekse mensen vertellen

  Overal in de wereld beginnen intersekse mensen hun ervaringen vast te leggen, soms op schrift, soms op video. Op deze pagina staan de mooiste publicaties bij elkaar.

 • Tips voor intersekse-inclusieve organisaties

  In dit artikel wordt uitgelegd hoe een organisatie intersekse-inclusief kan werken, zelfs als er nog geen contact is gelegd met intersekse personen.

 • Auteurs van de Verklaring van Malta. Niet alle auteurs staan op de foto omdat het voor een aantal van hen niet veilig is om publiekelijk bekend te staan als betrokken bij het opstellen van deze verklaring.

  Malta Statement

  Oorspronkelijke, Engelstalige, versie van de Malta Statement. Deze verklaring is door 30 internationale intersekseorganisaties opgesteld tijdens het Derde Internationale Intersekse Forum dat tussen 29 november en 1 december 2013 plaatsvond in Valletta, Malta.

 • Auteurs van de Verklaring van Malta. Niet alle auteurs staan op de foto omdat het voor een aantal van hen niet veilig is om publiekelijk bekend te staan als betrokken bij het opstellen van deze verklaring.

  Verklaring van Malta

  De Nederlandse vertaling van de Verklaring van Malta. Deze verklaring is door 30 internationale intersekseorganisaties opgesteld tijdens het Derde Internationale Intersekse Forum dat tussen 29 november en 1 december 2013 plaatsvond in Valletta, Malta.

 • Introductie seksediversiteit

  Wat is seksediversiteit? Wat is intersekse? Wat is een DSD? Hoeveel intersekse personen zijn er? Waar zijn die mensen dan? Bestaan (pseudo-)hermafrodieten? Dat soort vragen en nog veel meer worden beantwoord op deze pagina. Daarom is het artikel een goed startpunt voor wie meer wil leren over seksediversiteit.

 • Stakeholders

  Een beknopt en onvolledig overzicht van de organisaties waarvan bekend is dat zij een meer dan gemiddelde invloed hebben op het beleid voor seksediversiteit.

aanbevolen artikelen aanbevolen artikelen  aanbevolen artikelen aanbevolen artikelen  aanbevolen artikelen aanbevolen artikelen