Advies voor ouders
Als je erachter komt dat je kind intersekse is, kan/zal dat voor jou als een verrassing komen. Het is natuurlijk dat je verschillende emoties en gedachten ervaart als reactie op dit nieuws.
Je bent misschien vervuld van blijdschap nu je kind geboren is. Maar wellicht maak je je ook zorgen over het welzijn van je kind (of later over je puber). Het kan voorkomen dat je te horen krijgt dat je kind een gezondheidsprobleem heeft. Intersekse kinderen kunnen, net als andere kinderen, gezondheidsproblemen hebben, maar dit definieert niet wie ze zijn. Het belangrijkste is dat het jouw kind is, dat jouw liefde en aandacht nodig heeft, met jou zal lachen en je soms kwaad kan maken. Wanneer je kind ouder wordt, zal het eigen keuzes maken, bijvoorbeeld over de eigen identiteit, maar ook dat is een bewijs van de diversiteit van de natuur.
Om de informatie te verwerken en jezelf voor te bereiden op het ondersteunen van je kind, net zoals je dat voor elk ander kind zou doen, zijn hier enkele handvatten.

Er is niets mis met je kind
De meeste intersekse personen zijn gezond en hebben geen medische ingrepen nodig. Wanneer je arts een behandeling voorstelt en beweert dat deze noodzakelijk is, vraag dan naar de mogelijke gezondheidsrisico’s en de consequenties, inclusief de risico’s van het niet ondergaan van de behandeling. Neem de tijd om hierover na te denken en een goed geïnformeerde keuze te maken. Het is verstandig om ook de mening van een andere arts te vragen en zelf informatie op te zoeken.
Jou treft geen schuld
Als ouders ontdekken dat hun kind intersekse is, denken ze vaak eerst: “Heb ik iets verkeerds gedaan?” of “Kon ik dit voorkomen?”. Maar er is absoluut geen reden voor schaamte.
Het is normaal om je verward of overstuur te voelen
Het is volkomen normaal om veel verschillende emoties te ervaren bij de geboorte van je baby, vooral als er onverwachte zaken zijn zoals het ontdekken dat je kind intersekse is. Je kunt je bang, boos, overstuur, bezorgd, beschaamd of schuldig voelen, of een mix van deze gevoelens. Deze emoties komen vaak voort uit onbekendheid en kunnen verminderen naarmate je meer leert over intersekse en erover praat met anderen. Het is belangrijk om deze gevoelens toe te laten, hoe moeilijk ze ook kunnen zijn.
- Zoek mensen om mee te praten en die jou steun bieden.
- Informeer bij het ziekenhuis of je arts naar psychologische ondersteuning.
- Neem contact op met relevante organisaties voor meer informatie en hulp.
- Deel je gevoelens met familie of vrienden als dat mogelijk is.
- Zorg goed voor jezelf, want alleen dan kun je het beste voor je kind zorgen.
Je bent niet alleen
Je zou kunnen denken dat je de enige bent die dit meemaakt en dat niemand anders het kan begrijpen. Maar er bestaan juist veel intersekseorganisaties die informatie verstrekken en je willen helpen om contact te leggen met steungroepen, zowel offline als online. Zij kunnen je in contact brengen met andere ouders van intersekse kinderen. Gesprekken met andere ouders kunnen een bron van informatie, advies en steun zijn. Het is een belangrijke stap in het proces om als ouder van een intersekse kind naar buiten te treden. Zie intersekse niet als een geheim dat verborgen moet worden; geheimhouding is niet goed voor jou of voor je kind. Als je in een land leeft waar je het gevoel hebt dat het niet veilig is om hier open over te zijn, kunnen organisaties zoals NNID en OII Europe je in contact brengen met ouders in een soortgelijke situatie.
Je hoeft niet op alle vragen een antwoord te hebben
Na verloop van tijd zal je geconfronteerd worden met allerlei vragen, zowel van anderen als van je eigen kind. Dit kan overweldigend zijn en het kan voelen alsof je ineens een expert moet zijn. Het is normaal dat je niet direct alle antwoorden hebt. Maar het is ook belangrijk om het onderwerp niet uit de weg te gaan. Door je te verdiepen in het onderwerp en erover te praten met anderen, groeit je vermogen om je kind te ondersteunen wanneer het vragen begint te stellen.
Verwante onderwerpen
Laatst gewijzigd op 5 november 2023 door Miriam van der Have

Een gids voor ouders van intersekse kinderen. Samengesteld door IGLYO, OII Europe, EPA en NNID.
