Intersekseboot tijdens Utrecht Canal Pride 2018, met veel interseksevlaggen

 1. De intersekse vlag met een paarse cirkel op een gele achtergrond is een wereldwijd gebruikt symbool voor intersekseorganisaties die vanuit een mensenrechtenperspectief werken.
 2. Ontworpen in 2013 door Morgan Carpenter, symboliseert de cirkel heelheid en volledigheid, terwijl de kleuren bewust niet aan gender zijn gekoppeld.
 3. De vlag is vrijgegeven onder een Creative Commons Zero 1.0 Universal licentie, waardoor het vrij te gebruiken is door intersekse personen en organisaties.
 4. Verschillende versies van de vlag, inclusief een met een ‘power fist’ en een ‘Superheroes’ variant, zijn beschikbaar als downloadbare pdf-bestanden.
 5. Tips voor het fysiek maken van de vlag en het gebruik ervan in optochten worden ook gegeven, zoals het gebruik van een bamboestok voor gemakkelijker zwaaien.Samengevat met AI en gecontroleerd door een redacteur.

Verwijzingen

Wat betekent die gele vlag?

Steeds vaker zijn groepen intersekse mensen herkenbaar aan een gele vlag met een paarse cirkel. Maar waar staat dat symbool voor? En waar komt het vandaan? Verder kun je op deze pagina een digitale versie van de vlag downloaden; om zelf af te drukken als vlag of op een t-shirt. Ook krijg je op deze pagina toegang tot andere bestanden die je kunt gebruiken op social media of op je eigen website.

Geschiedenis van de interseksevlag

De vlag met een paarse cirkel op een goud-gele achtergrond wordt wereldwijd gebruikt door intersekseorganisaties die vanuit een mensenrechtenstandpunt werken. De kleuren symboliseren niets dat met gender te maken heeft. Het krachtige symbool is in juli 2013 ontworpen door Morgan Carpenter van Intersex Human Rights Australia (destijds bekend als Organisation Intersex International Australia) als een vlag “die niet afgeleid is [van andere vlaggen], maar toch een stevige basis heeft”. De cirkel wordt beschreven als een “ongebroken symbool zonder ornamenten dat staat voor heelheid en volledigheid, en onze mogelijkheden.”  Verder zegt Morgan: “We strijden nog steeds voor lichamelijke autonomie en genitale integriteit, en dit symboliseert het recht om te zijn wie en hoe we willen zijn”. [1]

Het ontwerp is op 18 december 2013 vrijgegeven onder een Creative Commons Zero 1.0 Universal licentie. Dit betekent dat de vlag door iedere intersekse organisatie of intersekse persoon vrij te gebruiken is in een mensenrechten-bevestigende gemeenschapscontext. [1]

Kleuren

De officiële kleuren van de vlag voor een sRGB-kleurruimte zijn:

 • Geel
  • HTML: #FFD800
  • sRGB: R: 255 G: 216 B: 0
 • Paars
  • HTML: #7902AA
  • sRGB: R: 121 G: 2 B: 170.[1]

Zelf een vlag maken?

Op deze pagina staan pdf-bestanden die makkelijk afgedrukt kunnen worden door elk bedrijf dat vlaggen produceert. Het PDF-bestand gaat er van uit dat de vlag 120×80 cm is, maar is zonder kwaliteitsverlies af te drukken op ieder willekeurig formaat; vertel wel aan de drukker welk formaat je dan wil hebben. Voor kleine oplagen kun je het bestand het best laten printen, voor grotere oplagen wordt meestal zeefdruk gebruikt. Ga voor een enkele vlag van 150×80 cm uit van 21 euro excl. BTW. De prijs daalt snel als je meer vlaggen tegelijk koopt: voor 10 identieke vlaggen betaal je per stuk minder dan 11 euro excl. BTW.1prijs oktober 2023 bij drukzo.nl

Tip: als je de vlag gebruikt in een optocht, kun je beter een stok van bamboe gebruiken in plaats van een echte vlaggenmast. Dat is makkelijker zwaaien en je krijgt minder snel spierpijn.

Paginaversiering: een slinger met intersekse-vlaggetjes

Download hier je eigen vlag

Intersekse vlag

Dit is de interseksevlag zoals die vaak wordt gebruikt. Het standaardformaat is 120×80 cm, maar het bestand kan zonder kwaliteitsverlies op ieder formaat worden afgedrukt. Klik op de knop onder de vlag om het bijbehorende pdf-bestand (195KB) te downloaden. Het PDF-bestand is geheel compatible met Adobe Illustrator en met dat programma te bewerken.

Intersekse vlag met vuist

Hier is de interseksevlag uitgebreid met een ‘power fist’. Zo worden twee symbolen, voor intersekse en voor macht over je eigen situatie, gecombineerd. Het standaardformaat is 120×80 cm, maar het bestand kan zonder kwaliteitsverlies op ieder formaat worden afgedrukt. Klik op de knop onder de vlag om het bijbehorende pdf-bestand (195KB) te downloaden. Het PDF-bestand is geheel compatible met Adobe Illustrator en met dat programma te bewerken.

Intersekse Superheroes Vlag

Deze vlag is door NNID gebruikt tijdens de Utrecht Canal Pride 2019. Het standaardformaat is 120×80 cm, maar het bestand kan zonder kwaliteitsverlies op ieder formaat worden afgedrukt. Klik op de knop onder de vlag om het bijbehorende pdf-bestand (180KB) te downloaden. Het PDF-bestand is geheel compatible met Adobe Illustrator en met dat programma te bewerken.

Paginaversiering: een slinger met intersekse-vlaggetjes

Referenties en verwante onderwerpen

 1. Carpenter M. The intersex flag,  [Blog]. 2020 [bewerkt 12 November 2020; geraadpleegd 13 October 2023]. URL: https://morgancarpenter.com/intersex-flag/.

Beeld: Hedi (openingsfoto), NNID (Pride Walk Amsterdam 2018)