HOOFDSTUK 6
Waarom zijn intersekse personen onzichtbaar?
Intersekse personen kampen met onzichtbaarheid en een maatschappelijk taboe op niet-normatieve lichamen, wat leidt tot geheimhouding en soms ongeïnformeerde medische ingrepen. De daaruit voortvloeiende minderheidsstress, vergelijkbaar met ervaringen binnen de lhbti-gemeenschap, kan leiden tot psychische gezondheidsproblemen en beïnvloedt het maatschappelijk functioneren van intersekse individuen.
6. Waarom zijn intersekse personen onzichtbaar?
Het is aan de meeste intersekse personen niet te zien. De meeste vormen van intersekse zijn niet zichtbaar in het uiterlijk of voorkomen, hooguit alleen merkbaar als mensen naakt zijn. Bij verreweg de meeste intersekse personen waarbij het afwijken van de man-vrouw norm1Er bestaat uiteraard geen werkelijke standaard voor man en vrouw. uiterlijk zichtbaar was, is dit (zonder consent) medisch aangepast.
Maatschappelijk taboe
Intersekse personen zijn ook nog op een andere manier onzichtbaar. Er rust een maatschappelijk taboe op lichamen die niet voldoen aan de heersende norm. Tot 2003 raadden artsen hun patiënten expliciet af er iets over te zeggen tegen anderen. Eerder werd dit niet aan ze verteld, en vaak ook zelfs niet aan hun ouders. Met het idee dat het hen zou behoeden voor afwijzing en onbegrip. Voor die tijd moesten kinderen soms al vanaf zeer jonge leeftijd ‘normaliserende’ operaties ondergaan, zonder dat hen of de ouders precies werd verteld waarom. Er werd dan bijvoorbeeld verteld dat het kind kanker had en dat een operatie noodzakelijk was. Dit soort operaties en hormoonbehandelingen wordt tegenwoordig nog steeds uitgevoerd, maar nu wordt meestal wel gezegd wat de echte reden is. Toch is er in Nederland nog een grote groep volwassenen die niet weet waarom ze als kind behandeld zijn. Of ze weten het inmiddels wel, maar hebben veel last van schaamte en stigma. Deze onzichtbaarheid van intersekse maakt het ook voor de jongere generatie moeilijk om met anderen te praten over hun lichaam. Dit kan het functioneren op school en op het werk beïnvloeden.2Zie ook de pagina Coming-out. LINK
Minderheidstress
Niemand is natuurlijk verplicht open te zijn over intersekse. Iedereen mag zelf de afweging maken om er al dan niet openlijk over te spreken. Het is dan ook zeer ongewenst om zonder iemands toestemming aan anderen te vertellen dat die persoon intersekse is. Net als bij het ongewild ‘uit de kast halen’ of ‘outen’ van lhbtq+-personen, kan dit ingrijpende gevolgen hebben voor de persoon in kwestie.
Vanwege de onzichtbaarheid, het stigma en het taboe zijn er veel volwassenen, jongeren en kinderen die uit schaamte en angst voor reacties uit de omgeving niet open durven zijn. De stress over het wel of niet aan anderen vertellen over intersekse, kan problemen opleveren die resulteren in pesten of uitsluiting. Stress die we terugzien bij intersekse zien we ook terug bij alle andere groepen binnen de LHBTI-gemeenschap. Dit wordt ook wel minderheidsstress genoemd. Het is de extra stress die mensen ervaren vanwege hun minderheidsstatus. Het is stress vanwege (de angst voor) negatieve reacties, het verbergen van je anders-zijn, geïnternaliseerde negativiteit over het eigen lichaam en/of het ontbreken van sociale steun. Lhbtiq+-personen die veel minderheidsstress ervaren, hebben een slechtere psychische gezondheid, zo blijkt uit onderzoek[1]. Dit geldt dus ook voor intersekse personen
- Zie Misvattingen over intersekse2121: Een coming-out als intersekse persoon is niet noodzakelijk.Het is een misvatting dat eerst maar eens meer intersekse mensen zichtbaar moeten zijn voordat…. voor meer informatie over de vraag waarom intersekse personen niet zichtbaar zijn in de maatschappij.
- Zie Misvattingen over intersekse9797: Sekse is, net als gender, een sociale constructie.Het is een misvatting dat sekse niet sociaal geconstrueerd is.1111: Sekse is niet (alleen) biologisch.Het is een misvatting dat intersekse (alleen maar) biologisch is.88: Sekse is een spectrum, geen dichotomie.Het is een misvatting dat sekse een dichotomie is. voor een antwoord op de vraag of sekse een sociale constructie is (met eindeloos veel variaties) of een biologisch gegeven (dat slechts twee variaties kent).
- Zie Misvattingen over intersekse6565: Intersekse resulteert uit zichzelf niet in psychische problemen.Het is een misvatting dat intersekse psychische problemen tot gevolg heeft. voor meer informatie over minderheidsstress en de relatie met psychische problemen.
Standpunt NNID
Titel
Tekst.
Wat mensen zeggen
Kop
‘Citaat’.[a]
— Moeder van een intersekse dochter – 2015
HOOFDSTUK 6
Waarom zijn intersekse personen onzichtbaar?
Intersekse personen kampen met onzichtbaarheid en een maatschappelijk taboe op niet-normatieve lichamen, wat leidt tot geheimhouding en soms ongeïnformeerde medische ingrepen. De daaruit voortvloeiende minderheidsstress, vergelijkbaar met ervaringen binnen de LHBTI-gemeenschap, kan leiden tot psychische gezondheidsproblemen en beïnvloedt het maatschappelijk functioneren van intersekse individuen.
6. Waarom zijn intersekse personen onzichtbaar?
Het is aan de meeste intersekse personen niet te zien. De meeste vormen van intersekse zijn niet zichtbaar in het uiterlijk of voorkómen, hooguit alleen merkbaar als mensen naakt zijn. Bij verreweg de meeste intersekse personen waarbij het afwijken van de man-vrouw norm uiterlijk zichtbaar was, is dit (zonder consent) medisch aangepast.
Maatschappelijk taboe
Intersekse personen zijn ook nog op een andere manier onzichtbaar. Er rust een maatschappelijk taboe op lichamen die niet voldoen aan de heersende norm. Tot 2003 raadden artsen hun patiënten expliciet af er iets over te zeggen tegen anderen. Eerder werd dit niet aan ze verteld, en vaak ook zelfs niet aan hun ouders. Met het idee dat het hen zou behoeden voor afwijzing en onbegrip. Voor die tijd moesten kinderen soms al vanaf zeer jonge leeftijd ‘normaliserende’ operaties ondergaan, zonder dat hen of de ouders precies werd verteld waarom. Er werd dan bijvoorbeeld verteld dat het kind kanker had en dat een operatie noodzakelijk was. Dit soort operaties en hormoonbehandelingen wordt tegenwoordig nog steeds uitgevoerd, maar nu wordt meestal wel gezegd wat de echte reden is. Toch is er in Nederland nog een grote groep volwassenen die niet weet waarom ze als kind behandeld zijn. Of ze weten het inmiddels wel, maar hebben veel last van schaamte en stigma. Deze onzichtbaarheid van intersekse maakt het ook voor de jongere generatie moeilijk om met anderen te praten over hun lichaam. Dit kan het functioneren op school en op het werk beïnvloeden.
Minderheidstress
Natuurlijk is niemand verplicht open te zijn over intersekse. Iedereen mag zelf de afweging maken om er al dan niet openlijk over te spreken. Het is dan ook zeer ongewenst om zonder iemands toestemming aan anderen te vertellen dat die persoon intersekse is. Net als bij het ongewild ‘uit de kast halen’ of ‘outen’ van lhbtq+-personen, kan dit ingrijpende gevolgen hebben voor de persoon in kwestie.
Vanwege de onzichtbaarheid, het stigma en het taboe zijn er veel volwassenen, jongeren en kinderen, die uit schaamte en angst voor reacties uit de omgeving niet open durven zijn. De stress over het wel of niet aan anderen vertellen over intersekse, kan problemen opleveren die resulteren in pesten of uitsluiting. Stress die we terugzien bij intersekse, zien we ook bij alle andere groepen binnen de LHBTI-gemeenschap. Dit wordt ook wel minderheidsstress genoemd. Het is de extra stress die mensen ervaren vanwege hun minderheidsstatus. Het is stress vanwege de angst voor negatieve reacties, het verbergen van je anders-zijn, geïnternaliseerde negativiteit over het eigen lichaam en/of het ontbreken van sociale steun. Lhbtiq+-personen die veel minderheidsstress ervaren hebben een slechtere psychische gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Dit geldt dus ook voor intersekse personen
- Zie Misvattingen over intersekse voor meer informatie over de vraag waarom intersekse personen niet zichtbaar zijn in de maatschappij.
- Zie Misvattingen over intersekse voor een antwoord op de vraag of sekse een sociale constructie is (met eindeloos veel variaties) of een biologisch gegeven (dat slechts twee variaties kent).
- Zie Misvattingen over intersekse voor meer informatie over minderheidsstress en de relatie met psychische problemen.